Proiect de modificare a Codului Rutier: amenzi pentru pietonii care folosesc telefonul pe trecere Actual

Proiect de modificare a Codului Rutier: amenzi pentru pietonii care folosesc telefonul pe trecere

Un proiect de lege al Ministerului de Interne de modificare a Codului Rutier a fost pus în dezbatere publică. Modificările prevăd amendarea pietonilor care utilizează telefonul mobil pe trecerea de pietoni. De asemenea, în document se propun modificări și pentru bicicliști. Aceștia nu vor avea voie să circule cu o viteză mai mare de 30 km/h. 

Pietonii nu vor mai avea voie să folosească telefonul mobil sub nici o formă atunci când traversează pe trecerea de pietoni: fie că vorbiți la telefon, scrieți mesaje, ascultați muzică sau accesați diverse aplicații de ghidare precum hărți. Toate aceste acțiuni distrag atenția de la traversarea corectă și conștientă, iar pietonul merge mecanic, se arată în proiectul Ministerului de Interne. Astfel, pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate crește numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație.

În cazul bicicliștilor, proiectul MAI îi va obliga să nu meargă cu o viteză mai mare de 30km /h. De asemenea, trotinetele electrice se vor conduce numai pe carosabil, și nu pe trotuar.

Citește și Propunere Ministrul Educației: Profesorii nevaccinați vor preda exclusiv online

Sursă foto