Raport ONU: Un sfert dintre decesele de pe Terra, cauzate de degradarea mediului Actual

Raport ONU: Un sfert dintre decesele de pe Terra, cauzate de degradarea mediului

Un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a relevat faptul că un sfert dintre decesele de pe Terra sunt provocate de poluare și de degradarea mediului înconjurător. În același timp, organizația a tras un semnal de alarmă pentru țările dezvoltate, sugerând că vor exista repercursiuni grave din punct de vedere economic dacă nu vor fi luate niciun fel de măsuri până în anul 2050.

Global Environment Outlook (GEO), susidiară a ONU, a publicat miercuri un raport privitor la consecințele pe termen lung pe care poluarea le are asupra sănătății publice. Conceput într-o perioadă de peste șase ani de nu mai puțin de 250 de cercetători din 70 de țări, documentul subliniază faptul că 25% din mortalitatea de pe Pământ este cauzată de problemele pe care le are mediul înconjurător.

Poluarea aerului se află în fruntea listei cu riscuri pentru sănătate, cauzând nu mai puțin de șapte milioane de decese anual. Mai mult, alte 1,4 milioane de persoane mor anual din cauza problemelor cauzate de diaree și de paraziți, ce apar în urma lipsei apei potabile.

De asemenea, raportul ONU precizează că nouă milioane de decese din jurul Pământului din 2015 au fost cauzate de factori ce țin de mediul înconjurător.

Cercetătorii semnatari au tras un semnal de alarmă politicienilor pentru a lua măsuri urgente, la o scară fără precedent, pentru a evita milioane de moți premature până în anul 2050, în special în Asia și Africa. „Documentul relevă că politici și tehnologii care să ușureze misiunea statelor din aceste regiuni în acets interval de timp există deja la această oră”, a declarat Joyeeta Gupta, unul dintre semnatarii raportului.

În același timp, ministrul mediului din Estonia, Siim Kiisler, a declarat după publicarea raportului: „Astăzi discuția se învârte în jurul unor declarații și promisiuni, dar cred că în viitor vom avea nevoie de o legislație internațională cu privire la această problemă”.

sursa foto