Reguli noi în mijloacele de transport în comun după 15 mai Actual

Reguli noi în mijloacele de transport în comun după 15 mai

Mijloacele de transport în comun vor fi vizate de noi reguli de funcționare după data de 15 mai pentru a respecta principiul distanțării sociale. Din data de 15 mai, România va trece de la starea de urgență, la starea de alertă, iar pe lângă măsurile de relaxare, domeniul transporturilor are nevoie de reglementări.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) a publicat în transparență decizională propunerea privind setul de măsuri de prevenire și control a coronavirusului. Regulile propuse vizează doar companiile de sub autoritatea MTIC, precum CFR Călători, Metrorex, Tarom, relatează Mediafax.

Propunerea de act normativ a Ministerului Transporturilor cuprinde următoarele reguli de călătorie.

CFR Călători

Locurile în vagoane se vor face conform principiului „un loc liber, un loc ocupat”, cu condiția suportării costurilor suplimentare de la bugetul de stat.

De altfel, purtarea măștilor de protecție este obligatorie la bordul trenurilor CFR Călători, iar mănușile de unică folosință sunt recomandate.

Șeful de tren/conductorul va valida biletul de călătorie fără a-l atinge.

Vagoanele de tip restaurant sunt interzise în componența garniturilor.

Pentru toate toaletele din tren se va asigura apă curentă, săpun lichid și dezinfectant de mâini.

Vagoanele de tip cușetă vor permite transportul unui singur pasager per compartiment, cu excepția membrilor aceleiași familii.

Metrorex

Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare cât și pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri.

Accesul în stațiile de metrou se va realiza în mod controlat, astfel încât, pe peroanele de așteptare pasagerii să poată păstra distanța de minim un metru între ei.

Tarom

Echipajul de cabină și de zbor va purta echipament de protecție (mască, mănuși, vizieră).

Aeronavele vor fi dotate cu substanțe dezinfectante și echipamente de protecție de rezervă.

Circulația pasagerilor în zona din fața aeronavei va fi limitată.

După fiecare rotație, aeronavele și spațiile comune vor fi dezinfectate.

Citește și Cetățenii din București care se vor testa pentru COVID-19 vor primi bani.

Sursă foto