Pentru cele mai multe gospodine, masa de sărbători reprezintă o grijă. Ce să aleagă pentru meniul de anul acesta? Cum să își surprindă familia și invitații. Venim în ajutor cu 3 idei de rețete rapide și delicioase care pot fi incluse în meniul festiv.
Ruladă din ceafă de porc
Ingrediente:
600 g ceafă de porc
2 cepe
2 castraveți murați
120 g slănină afumată
2 lingurițe de muștar
2 linguri de ulei
2 linguri de unt
2 linguri pastă de roșii
1/4 l supă de carne
125 g smântână
1 lingură de făină
boia dulce, sare, piper
Mod de preparare:
Se feliază carnea, apoi se presară sare și piper și se unge cu muștar pe o singură parte. Se taie cepele și castraveții mărunt și se presară împreună cu slănina pe partea unsă a cărnii. Se rulează bucata de ceafă de porc și se fixează cu o scobitoare.
Se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă 1 lingură de unt și se rumenește rulada pe toate părțile. Se adaugă pasta de roșii și supa, apoi se pune un capac și se lasă la fiert timp de 25 de minute.
Cu 5 minute înainte de terminare, se frământă făina cu restul de unt și se adaugă în tigaie, amestecând continuu. Se adaugă smântâna, apoi după gust boia, sare și piper.
Se taie rulada felii și se servește caldă împreună cu sosul.
Somn cu nuci pecan
Ingrediente:
5 linguri de nuci pecan sau nucă măcinată
3 linguri de făină
sare
piper
praf de chilli
1 ou
1 lingură de apă
4 fileuri de somn
2 linguri de ulei
2 linguri de unt
8 bucăți de lămâie
Mod de preparare:
Nucile măcinate se pun într-o farfurie. Într-o altă farfurie se amestecă făină, sare, piper și puțin praf de chilli. Într-o farfurie adâncă se bate oul cu apa. Bucățile de somn se trec prin amestecul de făină, apoi prin ou și la sfârșit prin nuci.
Într-o tigaie se încinge jumătate din cantitatea de ulei și de unt. Se pun 2 bucăți de pește și se prăjesc la foc potrivit câte 3 – 4 minute pe fiecare parte. Celelate bucăți de pește se prăjesc în restul cantității de unt și ulei.
Se servește imediat împreună cu bucățile de lămâie.
Pui în sos de vin roșu
Ingrediente:
1 pui (1,5 kg)
200 g ciuperci champignon
100 g ceapă
2 căței de usturoi
2 linguri de ulei
375 ml vin roșu
1 linguriță de cimbru uscat
1 frunză de dafin
2 linguri de pătrunjel tocat
sare și piper
Mod de preparare:
Se tranșează puiul în 6 – 8 bucăți și se condimentează cu sare și piper. Se încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie înaltă, se așează bucățile de pui cu pielea în jos și se prăjesc timp de 5 – 7 minute, până se rumenesc. Se scot pe o farfurie și se lasă deoparte.
Se încinge restul de ulei într-o tigaie, se pun ciupercile și ceapa și se călesc timp de 3 minute. Se adaugă usturoiul, vinul, cimbrul și frunza de dafin. Se adaugă bucățile de pui și se mai lasă la gătit timp de 15 – 20 de minute.
Se servește imediat, presărând pătrunjel proaspăt peste carne.
Surpinde-i pe cei dragi de sărbători! Poftă bună!
Citește și 3 rețete rapide cu carne de porc. Merită încercate.