Risc crescut de demență pentru persoanele care nu consumă deloc alcool Magazin

Risc crescut de demență pentru persoanele care nu consumă deloc alcool

Un studiu recent arată că persoanele care nu consumă deloc alcool au un risc mai crescut de a dezvolta demență decât cei care beau cantități moderate, beneficii având consumatorii de vin. Cercetătorii au descoperit că abstinența a fost asociată cu o creștere cu 45% a șanselor de a face demență la vârste înaintate, comparativ cu cei care au băut în limitele recomandate – până la o sticlă și jumătate de vin pe săptămână, informează The Independent. Persoanele care depășesc această recomandare sunt dispuse să dezvolte demență, a constatat echipa de la University College din Londra și Institutul Francez pentru Sănătate, Inserm.

Riscurile abstinenței și ale consumului excesiv de alcool

„Vrem să arătăm că atât abstinența pe termen lung a alcoolului, cât și consumul excesiv de alcool pot crește riscul de demență.”, au scris autorii studiului, publicat în British Medical Journal. Având în vedere că numărul persoanelor care sunt diagnosticate cu demență se așteaptă să se tripleze până în 2050, iar tratamentul lipsește, prevenția este esențială.

Studiul a constatat că abstinența crește riscul de diabet și boli cardiovasculare. Acestea ar putea contribui la demență, indicatorii fiind pierderea memoriei, a gândirii și a altor funcții cognitive. De asemenea, demența este cauza principală a morții în Marea Britanie. Anterior, s-a mai demonstrat că consumul moderat de alcool ajută la protejarea împotriva acestor afecțiuni, printre care și reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale.

Autorii studiului au specificat că nu își propun să schimbe obiceiurile nimănui și nu încurajează renunțarea la abstinență.

La studiul britanic au participat 9.087 de persoane care au fost monitorizate timp de 23 de ani. Din numărul total de participanți s-au înregistrat 397 cazuri de demență. Studiul a arătat că abstinenții pe termen lung au prezentat cel mai înalt risc de demență (67%).

Cercetătorii recomandă vinul

„Vinul, pe lângă celelalte tipuri de bături alcoolice, conține compuși polifenolici, care au fost asociați cu efecte neuroprotectoare atât pe căile neurodegenerative, cât și vasculare. Efecte cardioprotectoare ale vinului reduc inflamația.”

(sursă foto: travelzoom.ro)