Studiu: Tinerii consumă mai puțin alcool Magazin

Studiu: Tinerii consumă mai puțin alcool

Un studiu recent arată că tinerii consumă mai puțin alcool decât acum un deceniu, abstinența devenind „la modă” în rândul adolescenților și tinerilor din Marea Britanie, informează CNN. Cercetătorii au constatat că 29% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani nu au consumat alcool în 2015, reprezentând o creștere cu 18% față de 2005.

În timp ce tinerii nu obișnuiesc să consume băuturi alcoolice în cantități mari, rata de consum excesiv a scăzut de la 27% la 18%. Consumul excesiv de băuturi alcoolice este definit prin dublarea cantității zilnice recomandate. Echipa de la University College din Londra a analizat date despre aproape 10.000 de tineri care au fost intervievați despre obiceiurile lor în legătură cu consumul băuturilor alcoolice. Tinerii au fost intervievați în cadrul Studiului Anual de Sănătate din Anglia, între anii 2005 și 2015.

Rezultatele studiului arată că abstinența de alcool a devenit mult mai adoptată, în timp ce comportamente de risc, cum ar fi consumul excesiv, încă se mai întâlnesc.
„Ambele tendințe trebuie salvate din perspectiva sănătății publice și ar trebui valorificate în continuare.”, au declarat autorii studiului.

Factorul cultural i-a influențat pe tineri să nu mai consume alcool

Cercetătorii au declarat că este dificil să identifice un singur factor în spatele acestor tendințe, dar a sugerat că acest comportament poate contribui la creșterea gradului de conștientizare a pericolelor legate de alcool și a legilor stricte privind vânzarea alcoolului către minori. „Deoarece creșterea comportamentului care vizează abstinența de la alcool s-a răspândit în rândul tinerilor, și nu doar în rândul grupurilor minoritare, credem că factorul care stă la bază este cultura”, a declarat autorul studiului, Linda Ng Fat.

Studiile recente demonstrează scăderea consumului de alcool în Marea Britanie și SUA. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a constatat în Marea Britanie scăderi dramatice în consumul de alcool la adolescenți în comparație cu oricare altă țară europeană din 2002. Doar unul din 10 adolescenți englezi a consumat alcool săptămânal în 2014, în scădere cu jumătate față de 2002, a spus OMS.

(Sursă foto: Insider Guides)