România vrea un Oscar în 2019 Magazin

România vrea un Oscar în 2019

Filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la Oscar pentru categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”.

Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă. Lungmetrajul se bucură deja de aprecieri din partea criticilor, care i-au acordat, în luna iulie a acestui an, Globul de Cristal la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary din Cehia. Îndrăzneala mesajului este cea care a cucerit presa străină, deoarece trage un semnal de alarmă asupra populismului din zilele noastre.

Legat de numele filmului, regizorul român, în vârstă de 41 de ani, a explicat că este, de fapt, un citat și că „a fost rostit în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu”. Din distribuție fac parte actorii Alexandru Dabija, Ioana Iacob, Alex Bogdan, Șerban Pavlu și Ion Rizea.

Nu este prima dată când Radu Jude se vede în postura de regizor al unui film românesc propus pentru nominalizare la Oscar, după ce, în 2016, „Aferim!”, considerat unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată în România, a candidat, dar nu a ajuns nici măcar pe lista scurtă a ediției din acel an.

Până în prezent, niciun film românesc nu a primit o nominalizare la premiile Oscar, cel mai aproape s-a aflat „După dealuri” (2012) al lui Cristian Mungiu, care a fost inclus pe lista scurtă a galei din 2013. Filmul este inspirat din povestea fostului preot Daniel Corogeanu care, împreună cu patru măicuțe, au supus o altă măicuță unui ritual de exorcizare, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Tanacu, județul Vaslui.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” are premiera în România pe 28 septembrie.

(sursă foto: imdb)