Roșia Montană a fost introdusă în patrimoniul UNESCO Actual

Roșia Montană a fost introdusă în patrimoniul UNESCO

Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele Comitetului, Tian Xuejun. Conform experţilor, peisajul cultural minier Roşia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins şi divers din lume, datând din perioada ocupaţiei romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conţine „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

Decizia a fost luată pe 27 iulie 2021, când se împlinesc 65 de ani de când România se numără printre membrii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Includerea minelor de aur în Patrimoniul Mondial de UNESCO este o decizie care ar putea „îngropa” proiectul controversat de exploatare în zonă. În acest sens, locuitorii sunt divizaţi: o parte apără această comoară, în timp ce alţii cred doar că extracţia ar salva zona.

Conform Ministerului Culturii, lista Patrimoniului mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural şi a fost continuată apoi cu înscrierea următoarelor situri culturale:

  • Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993)
  • Biserici din Moldova (1993, 2010)
  • Mânăstirea Hurezi (1993)
  • Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei (1999)
  • Centrul Istoric Sighişoara (1999)
  • Biserici de lemn din Maramureş (1999)

Roșia Montană – 80 de km de galerii miniere ce datează din Antichitate

Roșia Montană UNESCO
Sursă foto

Roşia Montană a fost cel mai activ centru minier al Munţilor Apuseni, începând de la primele exploatări, din Epoca Bronzului, continuând în Antichitate şi perioada medievală, în Epoca Modernă şi până în trecutul recent. Mineritul tradiţional, bazat pe iniţiativa familiilor şi a micilor asociaţii de mineri, s-a încheiat odată cu naţionalizarea, în 1948, fiind urmat de o altă formă de minerit, industrial, la scară mare, încheiat în 2006.

Atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere – de exploatare, de asistenţă, de aerisire şi de evacuare a apei – excavate începând din perioada romană şi continuate în perioada medievală şi modernă, peisajul roman de suprafaţă, peisajul industrial istoric, şi târgul minier Roşia Montană. Galeriile săpate în masivele muntoase din jurul localităţii însumează mai mult de 80 km din care 7 km datează din Antichitate, alcătuind cel mai vast şi mai important sistem de exploatare minieră cunoscut din lumea romană.

Citește și Via Transilvanica, un traseu care parcurge 10 județe ale țării.

Sursă foto