Via Transilvanica este un proiect ambițios și extrem de interesant, pornit în anul 2018 de Asociația Tășuleasa Social. Este un traseu care străbate 10 județe ale României: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți.
Via Transilvanica pornește din Bucovina, de la Putna, „unde se odihnește Ștefan cel Mare” și ajunge până la Drobeta-Turnu Severin, „unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I”. Proiectul este încă în desfășurare, iar țelul este de a amenaja 1400 de kilometri. În prezent, au fost finalizați 1077 de kilometri de traseu.
În ceea ce privește infrastructura, traseul este sau urmează a fi marcat cu elemente disctinctive care să contribuie la buna orientare a turiștilor. De asemenea, există acces la apă potabilă, cazare și masă, dar și la informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.
Așa cum a fost specificat de către inițiatorii proiectului, traseul poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau călare.
Cu scopul de a oferi doritorilor un jurnal de călătorie, a fost creat „Carnetul drumețului pe Via Transilvanica”. Prin achiziționarea acestuia, turiștii pot strânge ștampilele personalizate fiecărei etape de pe traseu. Acestea pot fi colectate din locurile menționate în ghidul drumețului.
Un punct de referință și de inspirație pentru acest proiect inedit a fost „Camino de Santiago” sau „Calea Sfântului Iacob”. Este unul dintre cele mai cunoscut trasee de pelerinaje din Spania.
Via Transilvanica a obținut în acest an premiul special pentru „cel mai bun proiect montan al țării”, la Gala Muntelui 2021.
„Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților. Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne înțelegem mai bine pe noi – ca națiune”, au spus inițiatorii proiectului.
Citește și Turismul rural: cele mai frumoase sate din România.