Se caută astronauți – selecție deschisă cetățenilor români Actual

Se caută astronauți – selecție deschisă cetățenilor români

Agenţia Spaţială Europeană caută astronauți. Ca urmare a faptului că țara noastră este Stat Membru ESA, procesul de recrutare este deschis. Pot candida cetățenii români care întrunesc aștepările și criteriile de selecție.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Agenția Spațială Română, perioada de depunere a candidaturilor este între 31 martie și 28 mai 2021.

„Pentru prima dată în decurs de 11 ani, Agenția Spațială Europeană (ESA) este în căutare de noi astronauți. Agenția Spațială Română (ROSA) invită cetățenii români care răspund criteriilor de selecție să candideze. Procesul de recrutare este deschis candidaților din România, ca urmare a faptului că țara noastră este Stat Membru ESA.

Perioada de depunere a candidaturilor este între 31 martie și 28 mai 2021. ESA va lua în considerare doar înscrierile trimise pe parcursul celor opt săptămâni prin intermediul portalului “Cariere la ESA”. După încheierea perioadei de înscriere, va urma un proces de selecție în șase etape, ce se prevede a fi finalizat în octombrie 2022.”, se arată în comunicat.

De asemenea, sunt prezentate unele dintre condițiile pe care candidații trebuie să le îndeplinească, și anume:

  • deținerea unei pregătiri profesionale excepționale și a unui istoric de rezultate remarcabile pe durata studiilor
  • deținerea de studii cel puțin la nivel de master și a cel puțin trei ani de experiență profesională.
  • cele mai frecvente domenii studiate: inginerie aerospațială, aviație, diverse ramuri de inginerie, matematică-fizică, științele naturii, medicină, cibernetică

„Misiunile pentru care se pregătește omenirea vor fi de explorare robotică și cu echipaj uman. Ne referim aici la misiuni pe Lună și ulterior pe Marte. Identificarea unei noi generații de astronauți este esențială astăzi pentru a ne pregăti pentru misiunile de mâine,” a declarat Președintele Agenției Spațiale Române, Dr. Fiz. Marius Ioan-Piso.

„România este implicată în programele europene de explorare spațială, dezvoltând totodată colaborări și cu parteneri internaționali, cum este colaborarea pentru misiunile inițiate de NASA de explorare a Lunii cu echipaj uman. România este lider regional în domeniul spațiului și este necesar să ne păstrăm și dezvoltăm această poziție deoarece viitorul este în spațiu, un domeniu în care investițiile aduc dezvoltare tehnologică, științifică, economică și de talente de cel mai înalt nivel, progres care generează ulterior beneficii pentru întreagă societate”, a adăugat el.

Citește și Ciupercile găsite la Cernobîl ar putea proteja astronauții.

Sursa foto