Despre căsnicie există o sumedenie de prejudecăți care pleacă în mare parte de la cei care nu sunt căsătoriți. O căsnicie fericită este adesea rezultatul unei bune prietenii între soți.
Mai jos prezentăm câteva informații care pot ajuta cuplurile să aibă o căsnicie fercită dar și diferitele prejudecăți care există despre căsătorie.
1. Viața sexuală se năruiește odată cu apariția copiilor
Potrivit sondajului „iVillage”, 52% dintre femeile căsătorite și 49% dintre bărbații căsătoriți au spus că viața sexuală era mai intensă înainte de nașterea copiilor, dar o treime dintre bărbați și aproape o treime dintre femei au spus că nu a existat nicio schimbare de când au devenit părinți. 8% dintre femei și 22% dintre bărbați spun chiar că sexul s-a îmbunătățit de fapt după ce au avut copii.
2. „Îndrăgostirea” durează aproximativ un an
Îndrăgostirea specifică lunii de miere nu durează pentru totdeauna. Potrivit unui studiu din 2005 al Universității Pavia din Italia, etapa de îndrăgostire durează aproximativ un an. După aceea, nivelurile substanței chimice numită „factor de creștere a nervilor”, care este asociată cu sentimente romantice intense, începe să scadă.
3. Entuziasmul legat de veștile bune ale partenerului indică faptul că aveți o relație mai bună
4. Câteva certuri din când în când sunt de fapt benefice pentru căsnicie
În 2012, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida au descoperit că certurile care apar o data la ceva timp pot fi benefice pentru relații.
5. Divorțul poate fi contagios
Oamenii cu care sunteți prieteni vă pot influența evoluția căsniciei. Un studiu publicat în Jurnalul „Forțele sociale” în 2013 a constatat că divorțul poate funcționa ca „boală” socială, răspândindu-se printre prieteni și familii. Dacă cineva dintre cei apropiați vouă se desparte, probabilitatea statistică de a ajunge în instanța de divorț crește cu 75 la sută.
6. Persoanele din cuplu care se respectă unul pe celălalt au șanse mai mari să rămână împreună
7. Divergențele apar cel mai frecvent în cuplurile care nu au pasiuni comune
Este bine ca cei doi care formează cuplul să facă des chestii împreună.
8. Standardele pentru căsătorie sunt mai înalte decât oricând
Înainte de 1850, cuplurile care se căsătoreau o făceau pentru siguranța hranei, a adăpostului și a protecției. Apoi, odată cu Revoluția Industrială, oamenii au început să aibă mai mult timp liber. Anii ’60 au adus apoi, o dorință de împlinire personală prin relații, dorință pe care continuăm să o împlinim și astăzi.
9. Cu cât partenerii sunt mai apropiați ca vârstă, cu atât este mai puțin probabil ca aceștia să divorțeze
„Cei cu diferență de un an care formează cuplul au șanse de 3% să divorțeze (în comparație cu cu cei care sunt de aceeași vârstă); o diferență de 5 ani, totuși, crește probabilitatea divorțului la 18%. Iar cei cu diferențe de 10 ani au șanse de 39% să divorțeze.”
10. Cele mai fericite căsătorii sunt între cei mai buni prieteni
Prietenia este un mecanism cheie care ar putea ajuta la explicarea relației cauzale dintre căsătorie și satisfacția vieții.
Citește și Obiceiurile bune la vârsta mijlocie care sunt legate de o viață sănătoasă.