Semințele de mac: Top 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Semințele de mac: Top 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Semințele de mac sunt folosite în produse de patiserie și mâncăruri tradiționale din întreaga lume. 

Planta de mac (Papaver smoniferum) a fost folosită ca remediu tradițional de secole. Se spune că atât semințele, cât și uleiul lor oferă diferite beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Semințele de mac sunt bogate în nutrienți și antioxidanți

La fel ca majoritatea semințelor, semințele de mac sunt bogate în fibre, grăsimi vegetale și alți nutrienți. 

9 grame oferă 46 de calorii, 1,6 grame de proteine, 3,7 grame de grăsimi, 2,5 grame de carbohidrați și 1,7 grame de fibre. De asemenea, conțin mangan, cupru, calciu, magneziu, fosfor, zinc, tiamină și fier.

Semințele de mac sunt deosebit de bogate în mangan. Este un oligoelement important pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui. Acest mineral ajută organismul să utilizeze aminoacizi, grăsimi și carbohidrați.

De asemenea, sunt bogate în cupru, un mineral necesar pentru a face țesut conjunctiv și pentru a transporta fierul.

Semințele pot fi presate la rece pentru a produce ulei de mac, care este bogat în special în grăsimi omega-6 și omega-9. De asemenea, conține cantități mici de acid alfa-linolenic (ALA) esențial omega-3.

Cercetările leagă de obicei dietele bogate în aceste grăsimi de starea generală de sănătate îmbunătățită și de un risc mai scăzut de boli de inimă.

Acestea fiind spuse, dietele cu un aport ridicat de omega-6 la omega-3 pot fi legate de un risc crescut de inflamație și boală. Deci, uleiul de mac sau alte uleiuri bogate în omega-6 nu trebuie consumate în cantități mari în mod regulat.

În cele din urmă, semințele de mac și uleiul lor sunt o sursă bună de polifenoli. Acestea sunt un tip de antioxidanți care pot reduce riscul unor afecțiuni precum bolile de inimă.

2. Pot conține compuși care ameliorează durerea

Planta de mac conține morfină, codeină, tebaină și alți alcaloizi de opiu cunoscuți pentru proprietățile lor de calmare a durerii, calmante și inducătoare de somn. Acești compuși se găsesc adesea în medicamentele destinate acestor utilizări.

Acești alcaloizi sunt prezenți în mod obișnuit în lichidul alb lăptos al capsulei de mac, cunoscut și sub numele de latex de mac.

Semințele de mac nu conțin în mod natural compuși de opiu. Dar se pot contamina cu ele în timpul recoltării sau ca urmare a deteriorării paraziților.

Astfel, înainte de a ajunge la rafturile supermarketurilor, semințele sunt de obicei curățate pentru a scăpa de orice alcaloizi de opiu cu care ar fi putut intra în contact.

Cu toate acestea, este posibil să găsiți și să cumpărați semințe de mac nespălate care conțin niveluri mai ridicate ale acestor opioide. Semințele de mac nespălate sunt adesea propuse ca o alternativă naturală la anumite medicamente.

Cu toate acestea, semințele de mac nespălate prezintă mai multe riscuri pentru sănătate, dintre care cel mai grav este moartea accidentală. Ca atare, acestea trebuie consumate numai sub supraveghere medicală.

3. Pot spori sănătatea inimii și a pielii

Uleiul de mac este deosebit de bogat în grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Acestea pot fi benefice pentru inimă și piele.

Cercetările sugerează că dietele bogate în grăsimi nesaturate pot reduce riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral cu până la 17%. Înlocuirea grăsimilor saturate din dietă cu grăsimi nesaturate poate fi deosebit de avantajoasă.

Rețineți că dietele cu un aport ridicat de omega-6 la omega-3 pot crește riscul de inflamație și boală. Ca atare, poate fi cel mai bine să evitați consumul de cantități mari de uleiuri bogate în omega-6 în mod regulat. Aceasta include uleiul de mac.

Cercetări suplimentare sugerează că grăsimile din uleiul de mac pot sprijini vindecarea rănilor. De asemenea, pot preveni leziunile solzoase atunci când sunt aplicate direct pe piele.

4. Semințele de mac pot ajuta digestia

Semințele de mac sunt bogate în fibre. Acest lucru poate îmbunătăți sănătatea intestinului și reduce constipația.

5. Pot proteja împotriva anumitor boli

Antioxidanții din aceste semințe pot proteja organismul de deteriorarea celulară și de diferite boli.

6. Semințele de mac pot spori fertilitatea

Unele cercetări indică faptul că femeile care au primit produse derivate din ulei de mac, spălate prin trompele uterine, pot avea o fertilitate îmbunătățită.

Citește și Piersicile: Top 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto