BBC
Jakke Tamminen este un profesor care are foarte mulți studenți care recurg la celebra metodă de învățat din studenție: dormitul extrem de puțin înaintea examenului, în încercarea de a acumula cât mai multe informații pe ultima sută de metri. Numai că acesta este „cel mai rău lucru pe care îl poți face”, conform lui Tamminem, lector de psihologie la o universitate de prestigiu din Regatul Unit al Marii Britanii.
Tamminem este un expert în cum somnul afectează memoria. Iar cercetările acestuia și nu numai au reușit să demonstreze de ce somnul este un factor esențial în procesul de acumulare de cunoștințe în creierul uman.
În cercetările profesorului aflate în desfășurare, participanții își îmbogățesc vocabularul prin învățarea unor cuvinte și expresii noi, apoi rămân treji toată noaptea. Apoi sunt comparate rezultatele procesului de memorare după câteva nopți, apoi după o săptămână.
Chia și după câteva nopți dedicate somnului de recuperare există o diferență substanțială în viteza cu care își amintesc aceste cuvinte, comparativ cu oamenii care au trecut prin aceleași procese de învățare, dar care nu au fost privați de somn.
„Somnul chiar este unitatea centrală a procesului de învățare și memorare”, admite profesorul Tamminen. „Chiar dacă nu mai înveți când dormi, creierul încă funcționează la acei parametri. Este ca și cum lucrează pe la spatele tău, fără ca tu să știi. Nu poți avea niciodată rezultatul scontat al orelor de studiu fără somn”, încheie acesta.
În același timp, a fost descoperit faptul că somnul îi ajută mult mai mult de copii să acumuleze informație nouă decât pe adulți.
„Efectele sunt mult mai puternice în copilărie, pentru că atunci creierul se dezvoltă și el”, declară Dominique Petit, coordonatorul unui centru canadian care se ocupă de studiul acestor fenomene.
„Somnul din timpul zilei din perioada copilăriei a fost dovedit că are un rol esențial în dezvoltarea vocabularului pe care îl au copii”, mai spune Petit, care continuă: „Dar somnul continuă să fie extrem de important pentru tot restul vieților noastre”.