Mușețelul: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Mușețelul: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Mușețelul este o plantă care provine din florile asemănătoare margaretelor, din familia plantelor Asteraceae. De secole, a fost folosit remediu natural pentru mai multe condiții de sănătate.

Ceaiul de mușețel este o băutură populară care oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla. 

1. Mușețelul poate îmbunătăți calitatea somnului

Mușețelul are câteva proprietăți unice care pot beneficia calității somnului.

Conține apigenină, un antioxidant care se leagă de receptorii din creier care pot promova somnolența și pot reduce insomnia sau incapacitatea cronică de a dormi.

Într-un studiu, femeile postpartum care au băut ceai de mușețel timp de două săptămâni au raportat o calitate mai bună a somnului comparativ cu un grup care nu a băut ceai de mușețel. De asemenea, au avut mai puține simptome de depresie, care este adesea legată de problemele de somn

2. Poate promova sănătatea digestivă

Dovezi limitate sugerează că mușețelul poate fi eficient pentru promovarea unei digestii mai bune prin reducerea riscului anumitor afecțiuni gastro-intestinale.

Câteva studii au descoperit că extractul de mușețel are potențialul de a proteja împotriva diareei la șoareci. Acest lucru este atribuit proprietăților sale antiinflamatorii.

Un alt studiu efectuat la șobolani a constatat că mușețelul este util în prevenirea ulcerului gastric. Asta înseamnă că poate reduce aciditatea din stomac și poate inhiba dezvoltarea bacteriilor care contribuie la dezvoltarea ulcerului.

De asemenea, există multe afirmații conform cărora consumul de ceai de mușețel este calmant pentru stomac. În mod tradițional, a fost folosit pentru tratarea mai multor afecțiuni digestive, inclusiv greață și gaze.

3. Mușețelul poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Antioxidanții găsiți în ceaiul de mușețel au fost asociați cu o incidență mai mică a anumitor tipuri de cancer.

Mușețelul conține apigenină antioxidantă. În studiile cu eprubete, s-a demonstrat că apigenina combate celulele canceroase, în special cele ale sânului, ale tractului digestiv, ale pielii, prostatei și uterului.

4. Mușețelul este benefic controlului zahărului din sânge

Consumul de ceai de mușețel poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Proprietățile sale antiinflamatorii pot preveni deteriorarea celulelor pancreasului, care se întâmplă atunci când nivelul zahărului din sânge este crescut cronic.

Sănătatea pancreasului este extrem de importantă, deoarece produce insulină, hormonul responsabil cu eliminarea zahărului din sânge.

Un studiu s-a realizat pe 64 de persoane diabetice. Cei care au consumat ceai de mușețel zilnic la mese timp de opt săptămâni au avut niveluri medii de zahăr din sânge semnificativ mai mici decât cei care au consumat apă.

5. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Ceaiul de mușețel este abundent în flavone, o clasă de antioxidanți.

Flavonele au fost studiate pentru potențialul lor de a reduce tensiunea arterială și nivelul colesterolului, care sunt markeri importanți ai riscului de boală cardiacă.

Un studiu efectuat pe 64 de pacienți cu diabet a constatat că cei care au băut ceai de mușețel cu mesele au avut îmbunătățiri remarcabile ale nivelului colesterolului total. Aceleași rezultate s-au observat în nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL „rău”, comparativ cu cei care au băut apă.

6. Mușețelul poate beneficia sistemului imunitar

Ceaiul de mușețel este adesea promovat ca o strategie pentru prevenirea și tratarea răcelii comune. De asemenea, se spune că este liniștitor pentru durerile de gât.

7. Poate ameliora anxietatea și depresia

Există unele dovezi că mușețelul poate reduce severitatea anxietății și depresiei. Rețineți că acest lucru se bazează în principal pe utilizarea acestuia ca aromoterapie sau luarea acestuia ca supliment.

8. Îmbunătățește sănătatea pielii

S-a raportat că aplicarea mușețelului pe piele prin intermediul produselor cosmetice, cum ar fi loțiuni, creme pentru ochi și săpunuri, poate fi hidratant și util pentru reducerea inflamației pielii.

Citește și Ceaiul verde: Top 7 efecte pozitive asupra sănătății!

Sursă foto