Somnul este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre, dar și cel pe care îl înțelegem cel mai puțin.
Până de curând, știința nu a avut răspunsuri la următoarele întrebări: de ce dormim?; pentru ce este somnul?; sau de ce există consecințe dezastruoase asupra sănătății atunci când suntem lipsiți de somn? În comparație cu îndemnurile de a mânca, de a bea și de a procrea, înțelegerea scopului somnului este mult mai dificilă.
Somnul îmbunătățește în creier diverse funcții, inclusiv capacitatea noastră de a învăța, de a ne aminti și de a lua decizii logice. Ne ajustează emoțiile, reface sistemul imunitar, reglează activitatea metabolismului nostru și reglează apetitul. Visarea cu ochii deschiși creează un spațiu de realitate virtuală în care creierul combină cunoștințele trecute și prezente, dezvoltându-ne astfel creativitatea.
Putem folosi somnul pentru a îmbunătăți starea de spirit, a crește nivelul de energie, a regla hormonii și a preveni cancerul, boala Alzheimer și diabetul, precum și pentru a încetini îmbătrânirea și a prelungi viața.
De cât somn are nevoie o persoană?
Una dintre cele mai importante întrebări este legată de cât somn are nevoie o persoană. Răspunsul la această întrebare nu este fără echivoc, iar orele necesară de somn diferă de la o persoană la alta, fiind determinată de mulți factori. De exemplu, vârsta este un criteriu foarte important atunci când vorbim despre somn. Toată lumea știe că copiii au nevoie de mai mult somn decât adulții: copiii își dezvoltă abilitățile mentale, sociale și motorii mult mai repede, așa că creierul are nevoie de mai mult timp pentru a procesa toate informațiile primite în timpul zilei. Cu alte cuvinte, cu cât știm mai multe, cu atât avem nevoie de mai puțin somn:
- bebelușii au nevoie de 11 până la 14 ore de somn;
- copiii de vârstă școlară ar trebui să doarmă între 9 și 11 ore;
- 8-10 ore de somn sunt suficiente pentru adolescenți;
- pentru adulți – 7-9 ore de somn.
Regimul de somn trebuie să fie regulat și continuu. Trebuie menționa faptul că este imposibil de compensat lipsa lui. Dacă ne simțim obosiți și avem o oră liberă, un pui de somn scurt este întotdeauna o idee bună. Cel mai bine este să planificăm ora de culcare, astfel încât organismul să se obișnuiască mai ușor cu ea. Acest lucru ne va face mai ușor nu doar să adormim, ci și să ne trezim odihniți dimineața.
Cum să avem un somn odihnitor?
Somnul odihnitor este cel pe care îl percepem ca fiind un somn profund, după care ne trezim odihniți și plini de energie. Din păcate, nu este întotdeauna posibil să dormim bine. Calitatea somnului este influențată de mai mulți factori: dieta, stilul de viață, starea de sănătate sau chiar filmul sau cartea preferată pe care am citit-o în acea noapte. Cu toate acestea, toată lumea este de acord că, pentru a dormi bine, cel mai important este să ai grijă de confortul din dormitor. Această părere este împărtășită și de cercetătorii somnului, care evidențiază poziția coloanei vertebrale în timpul somnului ca fiind unul dintre cele mai importante aspecte.
Dacă nu dormim bine, trebuie să ne uităm în primul rând la pernă. Ea este responsabilă pentru poziția corectă a coloanei vertebrale în timpul somnului. Doar întinși confortabil ne putem relaxa și odihni bine. Perna trebuie schimbată conform recomandărilor, scoasă în mod regulat în aer liber și spălată. În concluzie putem spune că somnul este esențial pentru sănătatea noastră fizică și psihică, de aceea trebuie să facem tot ce e stă în putere să aveam un somn odihnitor.
Citește și Cele mai sănătoase alimente pe care aproape nimeni nu le mai mănâncă.