Studiu: Cum sună o pânză de păianjen Actual

Studiu: Cum sună o pânză de păianjen

V-ați gândit vreodată cum sună o pânză de păianjen? O echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii a studiat cu ajutorul inteligenţei artificiale vibraţiile emise de păianjeni. Este o melodie ciudată, prevestitoare, reverberantă, care poate crea fiori pe șira spinării, relatează Reuters.

În acest sens, o pânză de păianjen poate oferi o orchestră de informații, a spus Markus Buehler. El este profesorul de inginerie de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, care a folosit inteligența artificială pentru a studia pânzele de păianjen.

„Păianjenii folosesc vibraţiile ca modalitate de comunicare cu mediul înconjurător, cu alţi păianjeni”, a spus el. „Am înregistrat aceste vibraţii emise de păianjeni şi am folosit inteligenţa artificială pentru a studia aceste modele vibraţionale şi a le asocia cu anumite acţiuni, învăţând practic limbajului păianjenului”, a adăugat Markus Buehler.

Pentru a putea obține rezultatele dorite, cercetătorii au creat modele 3D ale pânzelor de păianjen în momentele în care arahnidele construcţiau pânza, o reparau, vânau sau se hrăneau. Următorul pas a fost să asculte sunetele emise. Au încercat să găsească tipare în semnalele păianjenilor şi au recreat sunetele cu ajutorul computerelor şi al algoritmilor matematici.

„Păianjenul este un animal cu totul diferit”, a spus Buehler. „Ceea ce păianjenii văd sau simt nu este audibil sau vizibil pentru urechea sau ochiul omului. Aşadar, transpunând (vibraţiile) începem să experimentăm acest lucru”, a adăugat el.

Markus Buehler speră că prin aceste studii ar putea să le permită oamenilor să înţeleagă limbajul păianjenilor şi chiar să comunice cu aceştia.

Citește și 6 beneficii de care se bucură copiii care iau lecții de muzică.

Sursa foto