Studiu: Temperaturile oceanelor cresc într-un ritm alarmant Magazin

Studiu: Temperaturile oceanelor cresc într-un ritm alarmant

Un studiu realizat recent arată că oceanele lumii se încălzesc într-un ritm mai rapid decât se estimase anterior. Aceste rezultate ridică noi preocupări cu privire la progresul rapid al schimbărilor climatice. Încălzirea oceanelor este cauzată de gazele cu efect de seră care blochează căldura, informează Science Daily.

Procesul de încălzire, cunoscut sub numele de expansiune termică, poate duce la creșterea nivelului mării cu aproximativ 30 cm până la sfârșitul secolului, pe lângă creșterea nivelului mării de la topirea gheții și a ghețarilor. Încălzirea oceanelor este, de asemenea, un factor major în creșterea numărului de furtuni, uragane și precipitații extreme.

„Încălzirea oceanelor este un indicator foarte important al schimbărilor climatice și avem dovezi solide care demonstrează că se încălzește mai repede decât am crezut”, a declarat Zeke Hausfather, student în cadrul Grupului pentru Energie și Resurse de la Universitatea din California, Berkeley, și co-autor al lucrării.

Oceanele absorb mai mult de nouă zecimi din excesul de energie din atmosferă de la gazele cu efect de seră. Oceanele joacă un rol-cheie în reglementarea climatului mondial. Rolul oceanelor în sistemul climatic global a fost trecut cu vederea mulți ani, din cauza lipsei de date și a dificultății studierii mediului marin. Cu toate acestea, în ultimii ani, oamenii de știință au ajuns să conștientizeze importanța oceanelor și impactul acestora în schimbările climatice din ultimele decenii.

Studiul a fost ublicat în jurnalul „Proceedings” al Academiei Naționale de Științe din Statele Unite ale Americii. Cercetarea a constatat că temperatura totală preluată de oceane în ultimul secol și jumătate a fost de aproximativ 1.000 de ori mai mare decât consumul anual de energie al populației lumii.

La sfârșitul anului trecut, Organizația internațională guvernamentală privind schimbările climatice a avertizat că lumea se va confrunta cu efectele periculoase ale încălzirii globale din 2030 dacă nu vor fi luate măsuri urgente și drastice pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Sursă foto