Un studiu realizat recent arată că tulburările de somn modifică metabolismul și duc la creșterea în greutate. Gustarea târzie de la miezul nopții nu este principalul vinovat pentru creșterea în greutate. Noile descoperiri dovedesc că lipsa somnului și tulburările de somn favorizează capacitatea organismului de a stoca grăsimile în corp, relatează The Guardian. La aceste date se adaugă și dovezile științifice despre modul în care perturbarea somnului influențează ritmurile normale de funcționare ale corpului. Tulburările de somn duc la creșterea riscul unei game largi de probleme de sănătate, de la boli de inimă, până la diabet.
Influența somnului asupra sănătății
Jonathan Cedernaes, cercetător circadian la Universitatea Uppsala din Suedia susține că descoperirile au arătat „funcția de neînlocuit pe care o are somnul”. Cercetarea arată că schimbarea locului de muncă și tulburările de somn provoacă obezitate și diabet. Motivația din spatele acestei afirmații a fost greu de aflat, cercetarea fiind una foarte complexă.
Orele insufuciente de somn duc la perturbarea hormonilor care controlează apetitul și senzația de sațietate. Cei care dorm mai puțin au mai mult timp să mănânce, se simt prea obosiți pentru a face exerciții fizice și nu reușesc să se controleze când vine vorba de a rezista tentației de a mânca gustări nesănătoase. Un studiu realizat anterior de cercetătorul Jonathan Cedernaes și de colegii săi a arătat că și o scurtă perioadă de lipsă a somnului poate determina ca oamenii să mănânce mai mult și să opteze pentru alimente cu un număr ridicat de calorii. Obezitatea crește riscul și altor complicații, cum ar fi apneea, oprirea respirației în timpul somnului.
Desfășurarea studiului
Studiul care susține că tulburările de somn au o influență directă asupra metabolismului și a echilibrului între greutate și masa musculară a fost publicat în Science Advances. La studiu au participat în două sesiuni 15 voluntari perfect sănătoși, prima dată după un somn normal și a doua oară după ce nu au dormit toată noaptea. În timpul celor două sesiuni de testări, participanții la studiu au oferit mostre de țesut adipos, muscular și sânge. După nopțile nedormite, țesutul adipos al oamenilor a prezentat modificări legate de celule, crescând tendința lor de a absorbi lipidele și de a se înmulți. De asemenea, în urma studiului s-a arătat o creștere a inflamației în organism după tulburările somnului, fiind un risc major pentru diabetul de tip 2.
(sursă foto: Medical News Today)