Mai multe ONG-uri preocupate de situația pădurilor din România cer autorităților suspendarea tăierilor de lemn pe perioada stării de urgență, prin postări pe paginile de Facebook sau organizând petiții online.
De asemenea, grupurile parlamentare ale USR au adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Mediului, Costel Alexe, prin care au cerut să dispună stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă.
În ciuda acestor cerințe specialiștii au semnalat efectele negative pe care le-ar avea această suspendare asupra economiei și a societății.
Aceștia explică faptul că această întrerupere nu ar afecta marile companii, ci IMM-urile care nu dispun de capitalul necesar pentru a putea trece cu bine peste această criză. De asemenea, ei scot în evidență faptul că cetățenii nu vor mai putea cumpăra produse din lemn prelucrate în România după criză, așa cum se îndeamnă în mediul online, deoarece aceste firme vor falimenta în condițiile în care vor fi obligate să își suspende activitatea pe parcursul următoarelor luni.
Acestor voci li se alătura și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alex, care refuză suspendarea exploatării forestiere, motivând că această decizie nu ar fi benefică pentru mediu și economie. Acesta susține că o asemenea măsură ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne.
„Studiul de impact pe care l-am făcut ne-a arătat că am avea o mulțime de consecințe negative pe care țara și noi cetățenii nu ni le permitem acum”, a declarat Alexe, citat de un comunicat al ministerului.
„Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra în șomaj tehnic sau vor fi concediați. O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenți de sectorul silvic, ar fi sever afectați financiar și social prin aceasta măsură. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajați, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare și 7.000 de firme de prelucrare și din industria mobilei. Aceste consecințe ar adânci criza cu care se confruntă România acum. Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier și al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB”
Asociația Forestierilor din România susține și ea importanța tăierilor legale și nu este de acord cu suspendarea acestora pe perioada stării de urgență. „Exploatarea pădurilor nu este un moft al unei categorii sociale din România, ci o activitate cu implicații multiple: economice, sociale și de mediu. A opri activitatea de recoltare a lemnului, astăzi, este similar cu a deconecta un bolnav de la aparate. Prin această activitate, în primul rând se asigură securitatea sanitară a pădurilor, regenerarea acestora, finanțarea pazei și a administrării pădurilor, sunt asigurate resursele de lemn necesare industriei mobilei, panourilor, construcțiilor, precum și lemnul de foc pentru populație.”, a declarat Asociația.
Articole similare.