T-55 și T-72, tancurile Rusești cu cel mai mare succes în lume Actual

T-55 și T-72, tancurile Rusești cu cel mai mare succes în lume

T-55 și T-72 sunt tancurile Rusești cu cel mai mare succes în lume. Astăzi vedem în mass-media discuții despre armată Rusiei și despre resursele militare ale acesteia, dar foarte puțini știu că Rusia a fost cel mai mare producător și exportator de tancuri din lume.

Aici nu vorbim despre datele sale tehnice, despre confortul echipajului sau despre sistemul de control al incendiului. Modelul T-55 a fost remarcabil pentru că era foarte ieftin. Putea fi avariat extrem de tare, chiar până la elementele interne și tot mai putea fi folosit încă o perioadă lungă de timp. Acest model era similar din punct de vedere al capacității cu tancurile occidentale din epoca sa.

T-72 a este cel care a urmat după modelul T-55. Deși a fost surclasat mai târziu de variantele Abrams și Leopard 2, era mult mai bun decât tancurile M60A1 și Leopard 1A1, tancuri cu care era în concurență la acea vreme. La fel ca T-55, T-72 s-a dovedit a fi un tanc care a fost cu ușurință vândut în întreaga lume.

Modelele de tancuri T-55 și T-72, au fost produse în zeci de mii de exemplare și vândute în întreaga lume. Puteau fi supuse celor mai proaste condiții de luptă și cu siguranță încă ar mai funcționa și astăzi. Marele avantaj era că nu aveau nevoie de trenuri logistice mari pentru a fi transportate. Acest lucru le-a făcut să aibă un succes global. Orice armată, chiar și cele de nivel scăzut au cumpărat o mulțime de tancuri cărora le-au făcut ulterior upgrade (toate variantele T-72 din Europa de Est), în timp ce țările din lumea a treia puteau cumpăra direct modelele de bază.

Ca o comparație, unele dintre cele mai populare tancuri occidentale, cum ar fi M48, Centurion și Leopard 2, au fost operate la un moment dat de aproximativ 22 țări. T-72 în schimb, a fost folosit de 40 de țări, iar T-55 de peste 50 de țări. Utilizarea lor la nivel mondial și istoricul lor de luptă sunt atât de vaste încât fiecare are nevoie de o pagină Wikipedia separată pentru a cuprinde aceste date.

Astfel, cele mai eficiente tancuri ale Rusiei nu au fost cele mai bune din punct de vedere tehnic, ci tancurile din care puteau produce venituri mari. Acestea necesitau o întreținere minimă cu care se obțineau totuși performanțe decente. Rusia din zilele noastre a schimbat însă tactica. Încearcă să construiască tancuri care sunt la fel de bune sau superioare MBT-urilor occidentale și face o treabă bună în acest sens. Actualele modele, T-90MS/MA și T-14 sunt o pereche de tancuri excelente. Doar că acest lucru vine cu un cost ridicat. În timp ce în anii 80, sovieticii produceau 4000 de T-72 pe an, astăzi, în cel mai bun caz, ar putea produce 140 de T-14. De asemenea, astăzi există 200 de T-90 în serviciu activ comparat cu 1500 de tancuri M1A2 SEPv2 ale occidentului.

Deși a reușit să-și construiască tancuri cu date tehnice egale în comparație cu MBT-urile occidentale, pur și simplu nu au putut să obțină aceeași producție. În acest moment, Rusia are nevoie de o nouă soluție care să fie foarte ieftină, eficientă și care să poată fi vândută în întreaga lume.

Citește și Oubliette, una dintre cele mai groaznice invenții ale umanității.

Sursa foto