Ţinutul Buzăului – ultima etapă înainte de a deveni Geoparc Global UNESCO Actual

Ţinutul Buzăului – ultima etapă înainte de a deveni Geoparc Global UNESCO

Ţinutul Buzăului urmează să parcurgă ultima etapă înainte de a deveni Geoparc Global UNESCO. Experții UNESCO au sosit astăzi, 15 sepembrie, pentru a analiza și evalua Ținutul Buzăului. Scopul principal al sosirii este de a sesiza dacă realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul transmis la Paris, în decembrie 2020.

Zona este recunoscută pentru valorile naturale şi culturale care urmează a fi cercetate și introduse ca fiind de importanţă internaţională. Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi, fac parte din obiectivele care urmează a fi evaluate.

„Vizita evaluatorilor externi este forte importantă pentru noi. Misiunea noastră este o adevărată provocare, pentru că de ea depinde titlul de Geoparc UNESCO al <<Ţinutului Buzăului/Buzău Land>>. Cei doi specialişti vor analiza impactul Ţinutului asupra educaţiei, turismului şi economiei locale, precum şi asupra protejării patrimoniului natural şi cultural al zonei. În cadrul vizitei, va trebui să convingem că proiectul contribuie eficient la toate aceste puncte”, explică Răzvan-Gabriel Popa, Director Executiv al Asociaţiei Ţinutului Buzăului şi coordonatorul acestei iniţiative de certificare internaţională.

Potrivit Mediafax, pentru a obţine statutul de Geoparc Global, Ţinutul Buzăului trebuie să bifeze 99 din cele 101 de criterii analizate de specialişti. Vizita experţilor reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare a proiectului, în urma căreia proiectul poate primi acceptul statutului de Geoparc, o amânare a titlului (va primi instrucţiuni clare pentru rectificare, urmând ca în decurs de 1-2 ani să le implementeze şi să le trimită spre analiză către UNESCO) sau respingerea definitivă a acestuia.

Odată primit titlul, Ținutul Buzăului va deveni un teritoriu recunoscut pe plan internațional, urmând a fi promovat de UNESCO și de rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor. Titlul trebuie menținut, așa că la fiecare patru ani, zona va fi reevaluată și revalidată de către doi specialiști, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităților.

Citește și Roșia Montană a fost introdusă în patrimoniul UNESCO.

Sursa foto