Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sânziene – Cum sărbătoresc românii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul Actual

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sânziene – Cum sărbătoresc românii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Seara dintre 23 și 24 iunie marchează noaptea de Sânziene și, totodată, mijlocul verii. Această seară, în popor, face trecerea de la perioada lucrării pământului la perioada recoltării. Tot pe 24 sărbătorim și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cu șase luni înainte de Nașterea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.

Această sărbătoare a Sânzienelor a fost păstrată din moși strămoși și este încărcată de superstiții și tradiții.

Ce sunt sânzienele?

Despre Sânziene se spune că ar fi niște zâne bune, întruchipate drept fete foarte frumoase ce dansează pe câmpuri și prin păduri. Prin alte zone, Sânziana mai poartă denumirea și de „Drăgaică”. În noaptea de Sânziene se spune că cerurile se deschid, iar acestea coboară și joacă dansul ielelor, ascunse în păduri și ferite de ochii oamenilor. Dansul acestora oferă proprietăți vindecătoare plantelor, ele apără holdele de grâu și aduc rod în livezi.

Obiceiuri, tradiții și superstiții

Ce se face în noaptea de Sânziene?

În această noapte, ca și în noaptea de Crăciun, se spune că animalele stau de vorbă. Cine le pândește le poate ințelege graiul și poate afla multe taine.

Tot în această noapte se spune că răsare în mod magic floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o va culege, înfruntând curajos duhurile care o păzesc; acesta va putea citi gândurile oamenilor și va descoperi comori ascunse.

Ce se face în ziua de Sânziene?

Fetele, în dimineața zilei de Sânziene, trebuie să se spele cu rouă sau să se scalde în apă curgătoare, deoarece se spune că vor fi ferite tot anul de boli, iar cele care își doresc copii, vor rămâne însărcinate.

În această zi, fetele merg la cules flori de sânziene, pe care le împletesc sub formă de cununi și le ascund sub pernă pentru a-și visa ursitul. În unele zone, cununele sunt aruncate peste casă, iar dacă acestea rămân atârnate, înseamnă că acolo va urma să aibă loc o nuntă. Tot în această zi sunt realizate numeroase practici magice pentru fertilitate.

De asemenea, în alte regiuni din România se joacă Drăgaica. Asta înseamnă că două fete se costumează, una în haine bărbătește și primește numele Drăgan și alta în haine femeiești, căreia i se spune Drăgaica. Ele merg prin case precum călușarii.

Jocul constă mai mult în sărituri în formă de cruce și în îmbrățișări. Se spune că oamenii care primesc acest obicei în casele lor vor avea parte de noroc și ghinionul va fi alungat. În plus, vor avea recolte bogate și spor la muncile câmpului.

În multe părți ale țării, oamenii înconjoară casa cu făclii aprinse, asemenea câmpurilor cu cereale, fânețelor și grajdurilor, deoarece se spune că anul următor acestea ăa fie mai bogate. În același timp, se fac puternice zgomote nocturne pentru a alunga duhurile rele.

Anumite zone ale țării, credincioșii obișnuiesc să facă pomenirea morților. Se dau de pomană pachete pentru sufletul celor adormiți, iar mormintele sunt înfrumusețate cu flori înmiresmate. 

Superstiții

Cucul este un element cu o mare încărcătură simbolică pe teritoriul României, astfel, sărbătoarea mai este cunoscută și drept ”Amuțitul cucului” deoarece pasărea, care poate fi auzită doar trei luni pe an, s-ar opri din cântat în 24 iunie. În această perioadă, activitatea lui poate prevesti vremea. Se spune că acesta se îneacă cu orz și răgușește, asta făcându-l să nu mai cânte. Cu toate acestea, ziua de Sânziene va cânta cucul, atunci vara va fi secetoasă și caniculară, iar dacă acesta va cânta și după această zi, se spune că el vestește foamete și război.

O altă superstiție spune că ploaia din ziua de Sânziene e semn de belșug pentru că se vor face porumbul, strugurii și multe alte roade.

Ce nu e bine să faci de Sânziene?

Deși Sânzienele se ascund, oamenii care au ghinionul să le vadă și îndrăznesc să le privească dansând vor fi fermecați de acestea și se vor îmbolnăvi instant.

Deși sunt zâne bune, dacă nu primesc respect și recunoaștere pentru sărbătoarea lor, acestea se pot transforma în zâne rele, asemenea Rusaliilor sau Ielelor, deoarece această zi e marcată în calendar cu cruce roșie. Gospodinele nu au voie să spele rufe, să calce, să coasă, iar bărbații nu trebuie să meargă la câmp sau să muncească în gospodărie. Ele pot aduce boală și vreme rea, furtuni, grindină ce vor strica recoltele.

sursă foto

Citește și Cel puțin 20 de motive pentru care să iubești albinele