Vaccin anticancer bazat pe tehnologia ARN mesager Actual

Vaccin anticancer bazat pe tehnologia ARN mesager

Vaccinul anticancer bazat pe tehnologie ARN mesager se află în cea de-a doua fază a testelor clinice. Această fază presupune testarea pe oameni. Vor participa 120 de pacienți cu melanom în stadiu III sau IV.

Vaccinul este dezvoltat de compania BioNTech. Împreună cu Pfizer, aceasta a dezvoltat vaccinul anti-COVID. Vaccinul anticancer nu va putea fi administrat preventiv, ci va stimula imunitatea naturală a organismului în lupta împotriva bolii.

„Speranța există și trebuie spus că aceste vaccinuri împotriva COVID-19 au fost dezvoltate pornind tocmai de la cercetări care se făceau pentru acest vaccin împotriva cancerului. Cercetările erau setate pe această direcție, dar apărând această criză a COVID-19, ea a dus la dezvoltarea acestor vaccinuri care ne-au folosit tuturor și, în plus, aceste vaccinuri împotriva COVID au adus o validare pentru tehnologia respectivă (ARN mesager), ceea ce va duce la o injecție de capital și la o dezvoltare mai ușoară a vaccinului împotriva cancerului, care, iată, a intrat în faza a doua”, a spus dr. Bogdan Tănase, chirug oncolog, la Digi24.

Potrivit celor spuse de medicul Bogdan Tănase, va mai dura minim un an de zile până când vaccinul anticancer va putea fi gata. Este necesară trecerea prin 3 faze de cercetare pentru ca un medicament să fie disponibil pe piață.

Vaccinul BioNtech presupune administrarea în combinație cu un medicament pe bază de anticorpi monoclonali, Libtayo (cemiplimab). Această combinație este utilizată cu scopul de a preveni apariția unei rezistențe.

Tehnologia ARN mesager prezintă avantajul personalizării vaccinului pacientului. Astfel, este folosită o mică secvență din codul ARN al antigenului tumoral al acestuia. Eficiența ar putea fi mult mai bună, iar bolnavii trece mai ușor peste și scăpa de tratamentele dureroase pe care cancerul le presupune.

Citește și Cancer la sân: simptome și factori de risc.

Sursa foto