Virusuri antice sunt eliberate din cauza încălzirii globale Actual

Virusuri antice sunt eliberate din cauza încălzirii globale

Antarctica a depășit pentru prima dată temperatura de 20 grade Celsius, după ce cercetătorii au înregistrat o temperatură de 20,75 grade Celsius pe o insulă din largul coastei continentului. Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că aceste temperaturi ridicate pot determina apariția unor virusuri antice, foarte periculoase.

Savantul brazilian Carlos Schaefer a declarat pentru AFP că „nu au văzut niciodată o temperatură atât de ridicată în Antarctica”. Recordul a fost înregistrat pe 9 februarie pe Insula Seymour, cunoscută şi sub numele de Marambio, a explicat cercetătorul.

În solurile înghețate din Siberia a fost descoperit un virus gigant care poate deveni foarte periculos din cauza încălzirii globale. Este un nou tip de virus gigant, de 0,0005 mm, vechi de 30.000 de ani. A fost găsit in solul înghețat permanent (permafrost) din această regiune și pe care cercetătorii au reușit sa-l trezească la viață. Deși poate părea o dimensiunea mică, trebuie să notăm faptul că un virus mediu măsoară doar 0,0001 mm.

Aceste virusuri antice mortale pot apărea din cauza creșterii temperaturilor și exploatarea regiunilor unde au fost găsiți acești viruși. „Dacă nu suntem atenți și industrializăm acele regiuni fără să luam măsurile de siguranță necesare, riscăm să trezim la viață virusuri periculoase, precum variola, despre care credeam că a dispărut”, a declarat Jean-Michel Claverie, unul dintre liderii studiului.

Virusuri antice au fost găsite și într-un ghețar din Tibet, 33 la număr, de care cercetării nu au știut până atunci.

Ianuarie a acestui an a fost cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată pe planetă, potrivit Serviciului european Copernicus privind schimbările climatice şi Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA).

Articole similare.

Sursă foto