Visul industriei IT din România a devenit realitate: prima companie românească listată la Bursa din New York Business

Visul industriei IT din România a devenit realitate: prima companie românească listată la Bursa din New York

UiPath, cel mai valoros produs al industriei de IT din România, a fost listat la cea mai puternică bursă a lumii, cea din New York. Românul Daniel Dines, cofondator şi CEO al UiPath, acum un gigant evaluat la zeci de miliarde de dolari, a dat debutul zilei de tranzacţionare şi a intrării companiei sale la cota bursei. Compania a scris istorie, strângând de la investitori peste 1,3 mld. de dolari.

Compania IT a vândut 23,89 milioane de acţiuni la un preţ de 56 de dolari pe acţiune, evaluând UiPath la 29 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

Fondatorul și CEO-ul UiPath, Daniel Dines, a afirmat, într-o declarație de presă transmisă StartupCafe.ro, că este „incredibil de mândru” că UiPath este „prima companie născută în România care se listează” la Bursa de la New York, el amintind că în urmă cu doar 6 ani firma sa era formată din numai 10 persoane care lucrau într-un apartament din București.  

UiPath este o companie globală de software care dezvoltă o platformă pentru automatizarea proceselor robotizate. A fost fondată în 2005, la București, de antreprenorii români Daniel Dines și Marius Tîrcă. În timp, expansiunea companiei a dus la deschiderea de birouri în Londra, New York, Bangalore, Paris, Singapore,  Washington, DC și Tokyo. Printre clienții companiei se numără CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re. În anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a înregistrat pierderi de 92,40 milioane de dolari, mai reduse decât pierderile din anul anterior, de 519,90 milioane de dolari. Veniturile au urcat la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane de dolari.

Citește și Daniel Dines, cel mai bogat român al momentului. Ce avere are?

Sursă foto