Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este deosebit de importantă pentru organism. Este o vitamină hidrosolubilă care se elimină prin urină. Organismul nostru nu o poate produce, motiv pentru care vitamina C se obține numai din alimente.
Care este doza zilnică recomandată?
Doza zilnică recomandată, pentru un adult, este de 80 mg. Nefiind stocată în corp, această doză trebuie acoperită zilnic pentru a putea contribui la menținerea sănătății și a bunei funcționări a organismului.
Dozele crescute de vitamina C pot provoca greață, diaree, durere abdominală și pot influența analizele de sânge pentru glicemie.
Necesarul zilnic de vitamina C poate fi obținut prin consumul unor alimente. Printre cele mai bogate se numără ardeiul gras (130 mg/ 100g) kiwi (94mg/ 100g), grepfrutul (84 mg/ 100g), capșunele (60mg/ 100g) și rodiile (60mg/ 100g). Deși se bucură de popularitate, citricele nu au cel mai ridicat aport de vitamina C.
Ce beneficii are vitamina C?
- Întărește sistemul imunitar prin creșterea rezistenței la infecție. Ajută la prevenirea eșecului sistemului imunitar.
- Este un antioxidant puternic care previne îmbătrânirea prematură a celulelor, stimulând producția de colagen.
- Are efect anticancerigen datorită puterii sale antioxidante. De asemenea, este benefică pentru persoanele care fac chimioterapie si radioterapie.
- Contribuie la absorbția de fier și la prevenirea deficitului de fier.
- Poate reduce nivelurile de acid uric și preveni atacurile de gută.
- Ajută la reducerea factorilor de risc și a apariției bolilor cardiovasculare.
- Contribuie la gestionarea hipertensiunii arteriale.
- Îmbunătățește capacitatea de memorare și protejează împotriva stresului.
Mit
Unul dintre cele mai populare mituri este că administrarea unor cantități mari de vitamina C ajută la prevenirea răcelilor. S-a demonstrat că nu previne răcelile, ci ajută la diminuarea simptomelor răcelii și poate ajuta în susținerea organismului în lupta cu boala.
Citește și 4 superalimente. De ce să le introduci în alimentația ta?