Vitamina C – doză zilnică recomandată, beneficii, mit Actual

Vitamina C – doză zilnică recomandată, beneficii, mit

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este deosebit de importantă pentru organism. Este o vitamină hidrosolubilă care se elimină prin urină. Organismul nostru nu o poate produce, motiv pentru care vitamina C se obține numai din alimente.

Care este doza zilnică recomandată?

Doza zilnică recomandată, pentru un adult, este de 80 mg. Nefiind stocată în corp, această doză trebuie acoperită zilnic pentru a putea contribui la menținerea sănătății și a bunei funcționări a organismului.

Dozele crescute de vitamina C pot provoca greață, diaree, durere abdominală și pot influența analizele de sânge pentru glicemie.

vitamina
Sursa foto

Necesarul zilnic de vitamina C poate fi obținut prin consumul unor alimente. Printre cele mai bogate se numără ardeiul gras (130 mg/ 100g) kiwi (94mg/ 100g), grepfrutul (84 mg/ 100g), capșunele (60mg/ 100g) și rodiile (60mg/ 100g). Deși se bucură de popularitate, citricele nu au cel mai ridicat aport de vitamina C.

Ce beneficii are vitamina C?

  1. Întărește sistemul imunitar prin creșterea rezistenței la infecție. Ajută la prevenirea eșecului sistemului imunitar.
  2. Este un antioxidant puternic care previne îmbătrânirea prematură a celulelor, stimulând producția de colagen.
  3. Are efect anticancerigen datorită puterii sale antioxidante. De asemenea, este benefică pentru persoanele care fac chimioterapie si radioterapie.
  4. Contribuie la absorbția de fier și la prevenirea deficitului de fier.
  5. Poate reduce nivelurile de acid uric și preveni atacurile de gută.
  6. Ajută la reducerea factorilor de risc și a apariției bolilor cardiovasculare.
  7. Contribuie la gestionarea hipertensiunii arteriale.
  8. Îmbunătățește capacitatea de memorare și protejează împotriva stresului.

Mit

Unul dintre cele mai populare mituri este că administrarea unor cantități mari de vitamina C ajută la prevenirea răcelilor. S-a demonstrat că nu previne răcelile, ci ajută la diminuarea simptomelor răcelii și poate ajuta în susținerea organismului în lupta cu boala.

Citește și 4 superalimente. De ce să le introduci în alimentația ta?

Sursa foto