Duminică seara, la Cluj, pe stadionul Constantin Rădulescu, CFR și FCSB au oferit un „spectacol” fotbalistic deprimant, încheiat cu scorul perfect pentru o astfel de întâlnire: 0-0; zero la zero; nimic la nimic. Timp de 90 de minute, partida ce era considerată de mulți ca fiind decisivă în lupta pentru titlu nu a oferit nici măcar un șut pe spațiul porții, ambele echipe preferând să se anihileze reciproc. Tacticizat peste măsură, derby-ul campionatului a arătat, de fapt, adevărata față a fenomenului fotbalistic de la noi din țară și i-a făcut pe cei 18000 de spectatori să regrete că au ieșit din case pentru a lua drumul stadionului.
Dincolo de obicetivele celor două cluburi și metodele prin care au înțeles să și le îndeplinească, s-a ridicat, din nou, pentru a câta oară nici noi nu mai știm, întrebarea: fotbalul românesc, încotro?
Sumele amețitoare care au ajuns să fie plătite de către televiziunile ce transmit principala ligă de fotbal sunt greu de justificat în condițiile în care meciul a fost catalogat de majoritatea suporterilor și oamenilor de fotbal ca fiind unul de neprivit. Așadar, ce ne rămâne în urma acestui meci „decisiv” în lupta pentru titlul de campioană a României? Sau, mai bine zis, oare noi, privitorii de rând, rămânem cu ceva? Cel mai probabil că v-ați răspuns deja.
Într-un fotbal din ce în ce mai neatrăgător, cu echipe tot mai slabe și stadioane incredibil de goale, ce pot face cluburile, ce pot face forurile organizatoare și ce putem face noi? Există soluții? Există speranțe? Atâta vreme cât în primul eșalon se perindă de peste 10 ani echipe comunale, majoritatea din Ilfov, care nu strâng mai mult de 300-400 de oameni în tribune, ce putem face noi? Dar ei? Brănești, Otopeni, Chiajna, Voluntari, cu speranțe mari pentru Clinceni și Snagov, au luat locul cluburilor de tradiție, cu orașe mari în spate și cu oameni în tribune, precum Rapid, Poli Timișoara, Petrolul, Farul, FC Argeș, UTA, Universitatea Cluj. Culmea, cu puțin noroc al sorții, toate aceste echipe de tradiție vor face parte în sezonul următor din Liga a II-a, lăsând pentru primul eșalon spectacolul oferit de Voluntari, Dunărea Călărași, Clinceni, Sepsi sau Chiajna, care nici măcar nu sunt de vină pentru situația actuală. Spre deosebire de ceilalți, ele măcar par a se pricepe la fotbal.