Ziua Armatei Române – 25 octombrie Actual

Ziua Armatei Române – 25 octombrie

În fiecare an pe 25 octombrie este sărbătorită Ziua Armatei Române, simbol al eliberării și reîntregirii teritoriului național în Al Doilea Război Mondial. 

La 25 octombrie 1944, militarii români şi cei sovietici reuşesc, prin cucerirea oraşului Carei şi atingerea vechii frontiere româno-maghiare, în apropierea satului Urziceni, încheierea acţiunii de eliberare a Ardealului de Nord, reîntregirea cu Transilvania şi curăţarea întregului teritoriu de trupele naziste. 

În campaniile celui de Al Doilea Război Mondial, efortul de război al Armatei Române a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă, arată MApN. 

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Astăzi, Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă au fost prezenţi la ceremonia organizată în Parcul Carol I din Capitală.

Ministerul Apărării Naţionale a transmis, printr-un comunicat de presă, că Ziua Armatei Române va fi  sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente. 

Astfel, de la ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I din Bucureşti a avut loc o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonie de schimbare a gărzii şi survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române. 

Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din ţară, la Monumentele eroilor, precum şi la cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.

Citește și Evenimentul pe care nu trebuie să îl ratezi astăzi – Eclipsa parțială de Soare.

sursă foto