Evenimentul pe care nu trebuie să îl ratezi astăzi – Eclipsa parțială de Soare Actual

Evenimentul pe care nu trebuie să îl ratezi astăzi – Eclipsa parțială de Soare

Pe 25 octombrie va avea loc o eclipsă de Soare, cel mai important fenomen astrologic al toamnei. 

Eclipsa parțială de Soare care va avea loc marți și va fi vizibilă și în România va începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28, conform Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%.

Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă, arată Observatorul Astronomic.

Când începe eclipsa?

Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28. În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2h 26m. Maximul eclipsei se produce și el la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute. În Bucureşti, eclipsa începe la ora 12:26 și se încheie la 14:49, maximul fiind la ora 13:38, cu acoperire de 38%.

Orele la care va putea fi văzută în fiecare oraș din România

Cum puteți observa eclipsa de Soare

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtru este Mylar, ce poate fi găsit la magazinele specializate de astronomie.

Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare. Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei.

Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop, conform Observatorului Astronomic.

Când are loc următoarea eclipsă

Următoarea eclipsă parțială de soare va putea fi văzută în România pe 2 august 2027. La acea dată, soarele va fi acoperit în proporție de 51% și eclipsa va dura 2 ore și 16 minute.

Precedenta eclipsă de soare vizibilă de pe teritoriul României a fost pe 10 iunie 2021. Atunci, eclipsa a fost văzută doar în jumătatea nordică a țării și acoperirea maximă a fost de 2,1%, în Satu Mare. 

sursă foto

Citește și Evenimentul istoric care nu poate fi nici astăzi explicat de oamenii de știință.