7 hobby-uri creative care îți vor dezvolta IQ-ul Actual

7 hobby-uri creative care îți vor dezvolta IQ-ul

Timpul liber este foarte prețios, iar desfășurarea de hobby-uri creative ajută la starea generală de bine. Pe lângă relaxare și sporirea creativității, hobby-urile contribuie în mod direct la dezvoltarea IQ-ului.

Conform unui studiu recent realizat de platforma DIYS.com, anumite hobby-uri creative pot să îți mărească IQ-ul cu până la 10%. Studiul a fost realizat pe o perioadă de 6 luni, timp în care participanții au început un nou hobby. Fiecare participant la studiu a realizat un test de coeficient al inteligenței înainte de începerea hobby-ului și alt test la finalul celor 6 luni.

Fără să ne dăm seama, hobby-urile creative ne îmbunătățesc bunăstarea emoțională, ne dezvoltă abilitățile cognitive și ne fac mai inteligenți. Dacă nu știi ce să faci cu timpul tău liber, iată 15 hobby-uri care te vor ajuta și la dezvoltarea capacităților intelectuale.

Învață să cânți la un instrument muzical

Hobby-uri creative
Sursă foto

Studierea unui instrument muzical crește cel mai mult IQ-ul, având o medie de 9,71%. Cântatul la un instrument îți obligă creierul să folosească ambele emisfere simultan, ceea ce contribuie direct la dezvoltarea intelectuală.

Croșetatul

Hobby croșetat
Sursă foto

Croșetatul sporește relaxarea și are efect similar cu meditația. De asemenea, reduce simptomele anxietății și ale stresului. Croșetatul stimulează toate zonele creierului simultan, iar în cazul participanților la studiu, acest hobby a crescut IQ-ul cu 9,68%.

Exercițiile fizice

exerciții fizice acasă
Sursă foto

În timpul practicării unui sport, corpul nostru eliberează emorfina, serotonina și dopamina, hormonii responsabili de fericire și starea de bine. Conform Harvard Medical School, oamenii care fac mișcare în mod constant au un volum mai mare al creierului în zonele responsabile cu memoria și cu gândirea controlată.

Cititul

Sursă foto

Nu ne surprinde faptul că lectura ne face mai isteți. Cititul ajută la dezvoltarea unui simț critic și a vocabularului. În timpul cititului, creierul este obligat să transpună ceea ce vedem pe hârtie, în imagini mentale.

Meditația

meditație beneficii
Sursă foto

Sesiunile de Pilates, Yoga sau exercițiile de respirație au contribuit la creșterea IQ-ului cu 6,38%. Meditația ajută de asemenea la concentrare.

Învățarea unei limbi străine

Învață o limbă străină
Sursă foto

Ca urmare a învățării unei limbi străine, centrii limbajului din creier se dezvoltă tot mai mult. Un astfel de proces înseamnă un sistem complet de reguli, structuri și cuvinte noi care îmbunătățesc calitatea conexiunilor neuronale. Mai mult decât atât, studierea unei limbi străine ajută la îmbunătățirea memoriei.

Grădinăritul

grădinărit hobby
Sursă foto

Grădinăritul este un hobby relaxant, iar pentru asta nu este nevoie să ai o întreagă grădină. Poți să plantezi câteva plante în ghivece și să le îngrijești ulterior. Grădinăritul are beneficii asupra persoanelor cu depresie. Unele cercetări sugerează că activitatea fizică asociată grădinăritului poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta demență.

Citește și Motricitatea fină. Activități și jocuri pentru copii.

Sursă foto