Acidul hialuronic: 7 beneficii pentru sănătate Magazin

Acidul hialuronic: 7 beneficii pentru sănătate

Acidul hialuronic, cunoscut și sub numele de hialuronan, este o substanță produsă în mod natural de organism.

Cele mai mari cantități din acesta se găsesc în piele, țesut conjunctiv și ochi. Funcția sa principală este de a reține apa pentru a menține țesuturile bine lubrifiate și umede.

Mulți oameni îl iau ca supliment, dar este utilizat și în seruri topice, picături oftalmice și injecții.

Acidul hialuronic are o varietate de utilizări și beneficii. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Promovează o piele mai sănătoasă și mai suplă

Suplimentele cu acid hialuronic pot ajuta pielea să arate și să se simtă mai suplă.

Aproximativ jumătate din acidul hialuronic din organism este prezent în piele. Acolo se leagă de apă pentru a ajuta la reținerea hidratării.

Procesul natural de îmbătrânire și expunerea la lucruri precum radiațiile ultraviolete de la soare, fumul de tutun și poluarea pot reduce cantitățile sale în piele.

Administrarea de suplimente de acid hialuronic poate preveni acest declin, oferind corpului cantități suplimentare de încorporat în piele.

S-a demonstrat că dozele de 120-240 mg pe zi timp de cel puțin o lună cresc semnificativ hidratarea pielii și reduc pielea uscată la adulți.

Pielea hidratată reduce și aspectul ridurilor. Acest lucru poate explica de ce mai multe studii arată că suplimentarea cu aceasta poate face pielea să pară mai fină.

Atunci când sunt aplicate pe suprafața pielii, serurile de acid hialuronic pot reduce ridurile, roșeața și dermatita.

Unii dermatologi chiar injectează cu acid hialuronic pentru a menține pielea fermă și tânără.

2. Acidul hialuronic poate accelera vindecarea rănilor

Acidul hialuronic joacă, de asemenea, un rol cheie în vindecarea rănilor.

Este prezent în mod natural în piele, dar concentrațiile sale cresc atunci când există daune care trebuie reparate.

Ajută rănile să se vindece mai repede prin reglarea nivelului de inflamație și semnalizarea organismului pentru a construi mai multe vase de sânge în zona deteriorată.

S-a demonstrat că aplicarea acestuia pe rănile cutanate reduce dimensiunea rănilor și reduce durerea mai repede decât un placebo.

Acidul hialuronic are și proprietăți antibacteriene. Deci, poate ajuta la reducerea riscului de infecție atunci când este aplicat direct pe răni deschise.

Este eficient în combaterea bolilor gingivale și accelerarea vindecării după operația dentară. De asemenea, poate elimina ulcerul atunci când este utilizat local în gură.

3. Acidul hialuronic ameliorează durerea articulară

Acidul hialuronic se găsește și în articulații, unde păstrează spațiul dintre oase bine lubrifiat.

Când articulațiile sunt lubrifiate, oasele sunt mai puțin susceptibile de a măcina unul împotriva celuilalt și de a provoca dureri incomode.

Suplimentele cu acid hialuronic sunt foarte utile pentru persoanele care suferă de osteoartrită. Osteoartrita este un tip de boală degenerativă a articulațiilor cauzată de uzura lor în timp.

Administrarea a 80-200 mg zilnic timp de cel puțin două luni s-a dovedit că reduce semnificativ durerea de genunchi la persoanele cu osteoartrita. Asta în special la cei cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani.

Acidul hialuronic poate fi, de asemenea, injectat direct în articulații pentru ameliorarea durerii. Cu toate acestea, o analiză a peste 12.000 de adulți a constatat doar o reducere modestă a durerii și un risc mai mare de efecte adverse.

Unele cercetări arată că combinarea suplimentelor orale de acid hialuronic cu injecții poate extinde beneficiile de ameliorare a durerii și la crește intervalul de timp dintre injecții.

4. Poate calma simptomele refluxului acid

Cercetările arată că suplimentele cu acid hialuronic pot ajuta la reducerea simptomelor de reflux acid.

Când apare refluxul acid, conținutul stomacului este regurgitat în gât. Acest lucru provoacă durere și deteriorarea mucoasei esofagului.

Acidul hialuronic poate ajuta la calmarea mucoasei deteriorate a esofagului și la accelerarea procesului de recuperare.

Un studiu cu eprubete a constatat că aplicarea unui amestec de acid hialuronic și sulfat de condroitină pe țesutul gâtului deteriorat de acid l-a ajutat să se vindece mult mai repede decât atunci când nu a fost utilizat niciun tratament.

Studiile la om au arătat, de asemenea, beneficii.

Un studiu a constatat că administrarea unui supliment de acid hialuronic și sulfat de condroitină împreună cu un medicament care reduce acidul au scăzut simptomele de reflux cu 60% față de administrarea exclusiv de medicamente care reduc acidul.

Un al doilea studiu a arătat că același tip de supliment a fost de cinci ori mai eficient decât un placebo.

5. Ameliorează uscăciunea ochilor și disconfortul

Aproximativ 1 din 7 adulți în vârstă suferă de simptome de uscăciune a ochiului din cauza producției reduse de lacrimi sau a lacrimilor care se evaporă prea repede.

Deoarece acidul hialuronic este excelent pentru păstrarea umezelii, este adesea folosit pentru a trata uscăciunea ochilor.

S-a demonstrat că picăturile de ochi care conțin 0,2-0,4% acid hialuronic reduc simptomele ochilor uscați și îmbunătățesc sănătatea ochilor.

Lentilele de contact cu acid hialuronic cu eliberare lentă sunt, de asemenea, dezvoltate ca un posibil tratament pentru ochii uscați.

Picăturile de ochi cu acid hialuronic sunt utilizate frecvent în timpul intervențiilor chirurgicale pentru ochi pentru a reduce inflamația și a accelera vindecarea rănilor.

S-a demonstrat că aplicarea lor direct pe ochi reduce simptomele ochilor uscați și îmbunătățește sănătatea generală a ochilor. Acestea fiind spuse, nu este clar dacă suplimentele orale au aceleași efecte.

6. Acidul hialuronic păstrează rezistența oaselor

Cercetările pe animale au început să investigheze efectele suplimentelor de acid hialuronic asupra sănătății oaselor.

Două studii au descoperit că suplimentele cu acid hialuronic pot ajuta la încetinirea ratei pierderii masei osoase. Acest lucru a fost studiat la șobolani cu osteopenie, etapa inițială a pierderii osoase care precede osteoporoza.

Studiile cu eprubete au arătat că dozele mari de acid hialuronic pot crește activitatea osteoblastelor. Acestea sunt celulele responsabile de construirea de țesut osos nou.

Deși efectele asupra sănătății oaselor umane nu au fost încă studiate, studiile timpurii pe animale și pe eprubete sunt promițătoare.

7. Poate preveni durerea vezicii urinare

Aproximativ 3–6% dintre femei suferă de o afecțiune numită cistită interstițială sau sindrom al vezicii urinare dureroase.

Această tulburare provoacă dureri abdominale și sensibilitate. Asta, împreună cu un impuls puternic și frecvent de a urina.

Nu se cunosc cauzele cistitei interstițiale. S-a descoperit că acidul hialuronic ajută la ameliorarea durerii și a frecvenței urinare asociate acestei afecțiuni atunci când este introdus direct în vezică printr-un cateter.

Nu este clar de ce acidul hialuronic ajută la ameliorarea acestor simptome. Cercetătorii fac ipoteza că ajută la repararea deteriorării țesutului vezicii urinare, făcându-l mai puțin sensibil la durere.

Citește și Colagenul: 8 motive pentru a lua suplimente.

Sursă foto