Adevărul din spatele informațiilor false răspândite despre pădurile din România Actual

Adevărul din spatele informațiilor false răspândite despre pădurile din România

Într-o emisiune difuzată pe Realitatea TV, jurnalistul Oreste împreună cu invitații săi, specialiști în domeniul silviculturii, au discutat despre adevărul din spatele informațiilor false care circulă în mediul online în legătură cu pădurile din România.

Conform unui studiu elaborat de Ministerul Mediului, Apei și a Pădurilor, blocarea activității domeniului silvic ar avea multe consecințe negative. De exemplu, pe plan social, aceatsă măsură ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România care au încălzire pe bază de lemn. De asemenea, ar fi vorba sute de mii de oameni ce și-ar pierde slujbele și ar ajunge șomeri.

„Interzicerea exploatării legale și a administrării pădurilor ar duce la pierderi majore de pădure și la degradarea fondului forestier”, a spus jurnalistul Oreste, moderatul emisiunii în introducere. „Arborii sănătoși ar ajunge să fie infestați, ca urmare directă a faptului că nu se mai extrag arborii bolnavi sau căzuți la pământ.”

Fragment emisiune Realitatea TV

În ultime perioadă, în mediul online există multe postări și discuții legate de exploatarea pădurilor din România, însă puțină lume cunoaște faptul că multe dintre informațiile răspândite pe internet sunt false. De exemplu, multe imagini ce au circulat nu sunt de fapt cu păduri din România, ci din alte țări.

Unul dintre lucrurile pe care publicul poate nu îl cunoaște a fost explicat în timpul emisiunii de Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Apei și a Pădurilor. Acesta explică că trenurile pline cu bușteni văzute mulți români și postate în social media sunt de fapt aduse din alte țări, deoarece în România există niște fabrici de procesare a lemnului cu o capacitate foarte mare. Prin urmare, sute de vagoane cu buștean au venit în România, au fost procesate și au plecat la export.

Prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultății de Silvicultură din Brașov, a făcut parte din invitații emisiunii și a lămurit confuziile ce au avut loc în mediul online privind defrișările. „Situația este diferită. De fapt, în ultimul an, la nivel național, s-a recoltat mai puțin de 60% din posibilitatea reală de recoltă fixată de planurile de management ale pădurii. Asta înseamnă că o foarte mare cantitate de lemn a rămas în pădure”, a declarat prof. dr. ing. Ionescu.

Acesta explică faptul că în România au avut loc doborâturi de vânt, fapt ce a determinat ca pădurile de molid să pară a fi defrișate. În realitate, aceste păduri au fost doborâte de vânt și trebuie exploatate pentru a nu îmbolnăvi restul pădurilor.

Fragment emisiune Realitatea TV

Citește și: Legea privind orele de educație sexuală în școli, modificată de PNL și PSD

Sursă foto