Alăptarea la sân: 10 beneficii pentru mamă și copil Magazin

Alăptarea la sân: 10 beneficii pentru mamă și copil

Alăptarea cu laptele matern asigură o nutriție optimă pentru bebeluși. Are cantitatea potrivită de nutrienți, este ușor de digerat și este ușor disponibil.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea până la vârsta de 2 ani sau mai mult, beneficiile continuând atât de mult. Se recomandă începerea încă de la o oră după naștere pentru cele mai mari beneficii.

Aceste recomandări nu vin fără motiv. Citește mai departe pentru a afla de ce.

1. Alăptarea oferă nutriție ideală pentru bebeluși

Majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății recomandă alăptarea exclusiv la sân pentru cel puțin 6 luni sau mult mai mult.

Laptele matern conține tot ce are nevoie bebelușul în primele 6 luni de viață, în toate proporțiile potrivite. Compoziția sa se modifică chiar în funcție de nevoile în schimbare ale bebelușului. Asta mai ales în prima lună de viață.

În primele zile după naștere, sânii produc un fluid gros și gălbui numit colostru. Are un conținut ridicat de proteine, un conținut scăzut de zahăr și este încărcat cu compuși benefici. Este cu adevărat o minunate și nu poate fi înlocuită cu formulă.

Colostrul este primul lapte ideal și ajută la dezvoltarea tractului digestiv imatur al nou-născutului. După primele câteva zile, sânii încep să producă cantități mai mari de lapte pe măsură ce stomacul copilului crește.

Singurul lucru care poate lipsi din aportul de lapte este vitamina D. Cu excepția cazului în care aveți un aport foarte mare (și majoritatea dintre noi nu), laptele matern nu vă va oferi suficient. Picăturile de vitamina D sunt de obicei recomandate.

2. Laptele matern conține anticorpi importanți

Laptele matern este încărcat cu anticorpi care ajută bebelușul să lupte împotriva virusurilor și bacteriilor. Acest lucru este esențial în acele luni delicate, timpurii.

Acest lucru se aplică în special colostrului, primul lapte. Colostrul furnizează cantități mari de imunoglobulină A (IgA), precum și alți câțiva anticorpi.

Când sunteți expusă la viruși sau bacterii, începeți să produceți anticorpi care apoi intră în lapte.

IgA protejează copilul de îmbolnăvirea formând un strat protector în nas, gât și în sistemul digestiv.

Formula nu oferă protecția anticorpilor copiilor. Numeroase studii arată că bebelușii care nu sunt alăptați sunt mai vulnerabili problemelor de sănătate, cum ar fi pneumonia, diareea și infecțiile.

3. Alăptarea poate reduce riscul îmbolnăvirii

Alăptarea exclusivă, ceea ce înseamnă că sugarul primește doar lapte matern, este deosebit de benefică.

Poate reduce riscul copilului de multe boli. Acestea includ:

  • Infecții ale urechii medii. Alăptarea poate proteja împotriva infecțiilor urechii medii, gâtului și sinusurilor mult după copilărie.
  • Infecții ale tractului respirator. Alăptarea poate proteja împotriva bolilor acute respiratorii și gastrointestinale multiple.
  • Răceală și infecții. Bebelușii alăptați exclusiv timp de 6 luni pot avea un risc mai mic de a avea răceli grave și infecții ale urechii sau gâtului.
  • Infecții intestinale. Alăptarea este legată de o reducere a infecțiilor intestinale.
  • Afectarea țesutului intestinal. Hrănirea cu lapte matern a bebelușilor prematuri este legată de o reducere a incidenței enterocolitei necrozante.
  • Sindromul de moarte subită a sugarului (SIDS). Alăptarea este legată de un risc redus de SIDS, mai ales atunci când este exclusiv.
  • Boli alergice. Alăptarea este legată de un risc redus de astm, dermatită atopică și eczeme.
  • Boli intestinale. Copiii care sunt alăptați pot avea mai puține șanse să dezvolte boala Crohn și colită ulcerativă.
  • Diabet. Alăptarea este legată de un risc redus de diabet de orice fel.
  • Leucemia copilăriei. Alăptarea este legată de o reducere a riscului de leucemie infantilă.

4. Laptele matern promovează greutatea sănătoasă a bebelușului

Alăptarea favorizează creșterea sănătoasă în greutate și ajută la prevenirea obezității la copii.

Un studiu a arătat că alăptarea pentru mai mult de 4 luni a redus semnificativ șansele ca un copil să dezvolte supraponderalitate și obezitate.

Acest lucru se poate datora dezvoltării diferitelor bacterii intestinale. Copiii alăptați au cantități mai mari de bacterii intestinale benefice. Acest lucru poate afecta depozitarea grăsimilor.

Bebelușii hrăniți cu lapte matern au, de asemenea, mai multă leptină în sistemele lor decât bebelușii hrăniți cu formule. Leptina este un hormon cheie pentru reglarea apetitului și a depozitării grăsimilor.

De asemenea, bebelușii alăptați își autoreglează aportul de lapte. Sunt mai pricepuți să mănânce numai până când își satisfac foamea. Acest lucru îi ajută să dezvolte tipare de alimentație sănătoasă.

5. Alăptarea poate face copiii mai inteligenți

Unele studii sugerează că poate exista o diferență în dezvoltarea creierului între bebelușii alăptați și cei hrăniți cu formule.

Această diferență se poate datora intimității fizice, atingerii și contactului vizual asociate cu alăptarea, precum și cu conținutul de nutrienți.

Studiile indică faptul că bebelușii alăptați au scoruri de inteligență mai mari. De asemenea, sunt mai puțin predispuși să dezvolte probleme de comportament sau să aibă dificultăți de învățare pe măsură ce cresc.

Cu toate acestea, cele mai pronunțate efecte se văd la copiii născuți prematur. Aceștia prezintă un risc mai mare pentru probleme de dezvoltare.

Cercetările arată în mod clar că alăptarea are efecte pozitive semnificative asupra dezvoltării pe termen lung a creierului bebelușilor.

6. Alăptarea poate ajuta mamele să piardă greutate

În timp ce unele femei se îngrașă în timpul alăptării, altele par să slăbească fără efort.

Alăptarea arde mai multe calorii. După 3 luni de alăptare, este posibilă o creștere a arderii grăsimilor comparativ cu mamele care nu alăptează. Deși diferența nu este semnificativă.

7. Alăptarea ajută la contractarea uterului

În timpul sarcinii, uterul crește imens. Se extinde de la dimensiunea unei pere până la umplerea aproape întregului spațiu al abdomenului.

După naștere, uterul trece printr-un proces numit involuție. Acesta îl ajută să revină la dimensiunea sa anterioară. Oxitocina, un hormon care crește pe tot parcursul sarcinii, ajută la stimularea acestui proces.

Corpul secretă cantități mari de oxitocină în timpul travaliului pentru a ajuta la nașterea copilului și pentru a reduce sângerările. De asemenea, poate ajuta la atașarea față de bebeluș.

Oxitocina crește și în timpul alăptării. Încurajează contracțiile uterine și reduce sângerările, ajutând uterul să revină la dimensiunea sa anterioară.

Studiile au arătat, de asemenea, că mamele care alăptează au, în general, mai puține pierderi de sânge după naștere și o involuție mai rapidă a uterului.

8. Mamele care alăptează au un risc mai mic de depresie

Depresia postpartum (DPP) se poate dezvolta la scurt timp după naștere.

Femeile care alăptează par să fie mai puțin susceptibile de a dezvolta depresie postpartum, potrivit unui studiu din 2012. Aceasta în comparație cu mamele care se înțarcă devreme sau nu alăptează.

Cu toate acestea, mamele care suferă de depresie postpartum imediat după naștere sunt, de asemenea, mai susceptibile de a avea probleme cu alăptarea și o fac pentru o perioadă mai scurtă.

9. Alăptarea reduce riscul de boală al mamei

Alăptarea pare să ofere protecție pe termen lung împotriva cancerului și a mai multor boli.

Timpul total pe care o femeie îl petrece alăptând este asociat cu un risc redus de cancer mamar și ovarian.

Femeile care alăptează prezintă un risc mai scăzut de hipertensiune arterială, artrită, grăsimi crescute din sânge, boli de inimă și diabet de tip 2.

10. Alăptarea poate preveni menstruația

Alăptarea continuă întrerupe, de asemenea, ovulația și menstruația. Suspendarea ciclurilor menstruale poate fi de fapt modalitatea naturii de a se asigura că există un timp între sarcini.

Această modificare poate fi considerată un beneficiu suplimentar. În timp ce se bucură de timp prețios cu nou-născutul, mama are un lucru mai puțin de care să-și facă griji.

Citește și Îmbrățișările: 7 beneficii pentru sănătate.

Sursă foto