Alimentele prăjite cresc riscul de boli cardiovasculare Actual

Alimentele prăjite cresc riscul de boli cardiovasculare

Consumul de alimente prăjite este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, conform unui nou studiu realizat în China.

Este deja un fapt cunoscut că trebuie evitată pe cât mai mult posibil mâncarea prăjită, care este foarte nesănătoasă. Însă, un studiu a descoperit că acestea pot cauza probleme mult mai grave decât ne-am fi gândit.

Pentru această cercetare, oamenii de ştiinţă au analizat 19 studii publicate anterior. Ei au combinat date obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore, precum infarct sau accident vascular cerebral.

De asemenea, pentru a evalua potențiala legătură dintre consumul de alimente prăjite și decesele cauzate de bolile cardiovasculare și din orice cauză, au reunit date de la șase studii care au implicat 754.873 de participanți și 85.906 decese pe o perioadă medie de monitorizare de 9,5 ani.

În urma acestui studiu, cercetătorii au descoperit că, în comparaţie cu subiecţii a căror dietă săptămânală era cea mai săracă în alimente prăjite, persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare prezentau un risc sporit cu 28% de a suferi probleme cardiovasculare majore. Totodată, acestea din urmă aveau un risc cu 22% mai mare de boli de inimă şi cu 37% mai mare de insuficienţă cardiacă.

Aceste riscuri au crescut substanţial cu 3%, 2% şi respectiv 12%, cu fiecare porţie suplimentară săptămânală de circa 110 grame, după cum au notat Pei Qin de la Centrul pentru Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii Shenzhen şi colegii săi.

Nu este concret modul în care alimentele prăjite pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, însă sunt posibile mai multe explicaţii, au menţionat autorii studiului într-un comunicat. Alimentele prăjite conţin aşa-numiţii acizi graşi trans, nocivi, din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea în procesul de prepare. De asemenea, prăjirea stimulează producţia unor substanţe chimice secundare, ce pot declanşa un răspuns inflamator în organism.

Citește și: Dr. Mihail Pautov: Cel mai simplu program de slăbit

Sursă foto