Turiștii nu vor mai avea acces în magazinele cu marijuana din Amsterdam Actual

Turiștii nu vor mai avea acces în magazinele cu marijuana din Amsterdam

Autoritățile din Amsterdam vor să interzică accesul turiștilor în magazinele și cafenelele unde se vând droguri ușoare.

Doar rezidenții olandezi vor fi autorizați să intre în locurile unde se vinde cannabis, potrivit unei noi propuneri a primarului Femke Halsema care dorește schimbarea imaginii orașului.

Măsura este susținută de polițiști și procurori locali și vizează combaterea fluxului de droguri dure și a criminalității organizate legate de comerțul cu marijuana.

„Piața canabisului este prea mare. Vreau să micșorez piața canabisului și să o fac gestionabilă. Condiția rezidenței are implicații majore dar nu văd altă alternativă”, a anunțat primarul din Amsterdam.

Femke Halsema a prezentat vineri planul consiliului din Amsterdam, demarând procesul de dezbatere politică, ce include şi discuţii cu privire la o perioadă de tranziţie cu proprietarii cafenelelor. Primarul se așteaptă ca măsura să intre în vigoare anul viitor.

Amsterdam este unul dintre cele mai vizitatea orașe din Europa, iar autoritățile încearcă să reducă fluxul de turiști și să îmbunătățească calitatea vieții pentru rezidenți. Înainte de pandemie, renumitul Cartier Roșu, magazinele de marijuana și canalele pitorești atrăgeau peste 1 milion de vizitatori pe lună – mai mult decât populația orașului.

„Cafenelele, în speciale cele din centru, se bazează în mare parte pe turiști”, a afirmat Halsema, adăugând că „creșterea turismului a dus doar la o creștere a cererii” și că acest lucru a atras infracționalitatea legată de drogurile grele.

Primarul afirmă că se bazează pe sprijinul mediului de afaceri local, mulți antreprenori nefiind fani ai reputației Amsterdamului de oraș cu acces liber la sex și droguri.

„Putem fi un oraș deschis, ospitalier și tolerant dar și un oraș care le face viața grea infractorilor și încetinește turismul în masă”, afirmă Halsema.

Citeșe și: Cluj, Brașov și Timișoara, cele mai atractive orașe pentru români

Sursă foto