Călătoria cu avionul – sigură sau riscantă în această perioadă? Actual

Călătoria cu avionul – sigură sau riscantă în această perioadă?

Mulți dintre noi ne-am pus întrebarea dacă este sigură sau nu călătoria cu avionul, ținând cont de perioada în care ne aflăm. Pandemia de coronavirus a adus o mulțime de incertitudini, iar comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a venit cu câteva lămuriri. Astfel, putem înțelege mai bine dacă ne supunem sau nu unui risc în cazul în care dorim sau avem nevoie să călătorim cu avionul.

Ce spune comisarul european pentru Transporturi despre călătoria cu avionul?

„Toți experții europeni din punctul de vedere al domeniului medical și de siguranță în aviație ne spun că în această perioadă a răspândirii virusului, călătoria cu avionul nu reprezintă un risc foarte mare, în sensul în care nu avem indicații sau studii care să arate un număr mare de infectări din cauza călătoriei cu avionul.

Atâta vreme cât recomandările Comisiei Europene, date la începutul pandemiei din primăvară, sunt respectate, riscurile sunt minime: purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor, limitarea mișcărilor în aeroport sau în avion.

Știm că avioanele au un sistem de filtrare a aerului foarte important care, teoretic, nu favorizează răspândirea virusului prin aerul din cabină.

Toate acestea duc la un risc mic de transmitere a virusului, dacă aceste reguli sunt respectate.

Atunci când călătorul ajunge la destinație, ceea ce face la destinație, cât de mult păstrează regulile indicate de autorități în privința reducerii numărului de contacte personale sau de a sta excesiv în aglomerație, dacă respectă alte reguli care sunt deja recunoscute, ca purtarea măștii, spălatul des pe mâini – toate acestea împreună pot face ca experiența post-călătorie să nu fie una care nu duce ulterior la creșterea numărului de îmbolnăviri din cauza călătorilor.

Noi, la Comisia Europeană, dezvoltăm un formular paneuropean privind localizarea pasagerului care poate ajuta autoritățile în a identifica eventual călătorii care au stat în apropierea unei persoane care s-a infectat sau care a purtat virusul, astfel încât chestiunea de urmărire a posibililor contacți poate fi ușor facilitată la nivelul statelor membre”, a spus comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, conform Digi24.

Citește și Concert-experiment în Barcelona cu sute de persoane.

Sursa foto