Cel mai mare sistem biometric de identitate, validat de Curtea Supremă de Justiție din India Actual

Cel mai mare sistem biometric de identitate, validat de Curtea Supremă de Justiție din India

Curtea Supremă de Justiție din India a confirmat validitatea unui sistem biometric de identitate, stabilind că schema de colectare a datelor este constituțională, informează Reuters. Judecătorii de la Tribunalul Curții Supreme au decis cu majoritate de voturi că programul poate continua, dar cu un domeniu de aplicare limitat și implicând restricții privind stocarea datelor. Decizia i-a bucurat pe cei care deja pusese bazele astui sistem, cunoscut sub numele de Aadhaar.  Sistemul a furnizat deja identități biometrice la mai mult de un miliard de oameni, devenind cel mai mare proiect din lume.

Criticii și-au exprimat temerile că sistemului biometric ar putea da naștere unui stat de supraveghere, iar companiile vor fi împiedicate să mai aibă acces la profilul clienților.

„Aceasta este o hotărâre fabuloasă”, a declarat avocatul Kapil Sibal, membru al partidului Congresului de opoziție, care a susținut în instanță împotriva utilizării profunde a sistemului de identificare a lui Aadhaar. „Acest mod de identificare al oamenilor are grijă de drepturile cetățenilor și asigură faptul că nu este implementat un stat de supraveghere, ne asigură că intimitatea noastră nu este afectată și în același timp protejează drepturile celor marginalizați”, a declarat el pentru televiziunea CNN-IBN.

Hotărârea majorității formată dintr-un juriu de cinci judecători a scos în evidență faptul că folosirea schemelor de asistență socială ale lui Aadhaar i-a împuternicit pe cei săraci și marginalizați. Printre alte obiective, proiectul își propune să genereze un număr unic Aadhaar, legat de amprentele digitale ale unui individ, de scanarea feței și a irisului.

Hotărârea a fost votată de 4 din cei 5 judecători. Cel care nu a fost de acord cu sistemul biometric este D. Y. Chandrachud, care consideră că trecerea actului lui Aadhaar este o „fraudă asupra Constituției”. De asemenea, acesta a adăugat că Aadhaar a încălcat dreptul la intimitate, fiind un sistem care permite o profilare ușoară a votanților în campaniile politice.

Curtea a decis, de asemenea, neconstituționalitatea utilizării Aadhaar de către companii pentru a stabili identitatea unui individ.

(Sursa foto: The Independent)