India va inaugura cea mai înaltă statuie din lume Magazin

India va inaugura cea mai înaltă statuie din lume

Pe 31 octombrie, India va inaugura cea mai înaltă statuie din lume, un proiect anunțat în 2010 și care a costat statul 430 de milioane de dolari. Numeroși cetățeni sunt nemulțumiți că Guvernul a cheltuit o sumă atât de mare de bani în timp ce aceștia se luptă să supraviețuiască.

Statuia, care măsoară 182 de metri înălțime, va purta denumirea de „Statuia Unității” și este un omagiu adus lui Sardar Vallabhbhai Patel, eroul independenței din 1947 și cel care a ocupat pentru prima dată funcția de prim-ministru al țării. Patel, cunoscut sub numele de „Iron Man” al Indiei, a devenit un adevărat simbol pentru naționaliștii hinduși de dreapta. Iar amplasarea statuii care îl înfățișează pe acesta, în statul Gujarat, nu este deloc întâmplătoare, fiind locul unde s-au petrecut cele mai violente ciocniri dintre hinduși și musulmani în ultimele decenii.

Construcția gigant de 408 milioane de dolari, realizată din bronz, are, de asemenea, relevanță în actualul context politic din India. Este văzută ca un indiciu pentru baza politică hindusă a prim-ministrului Narendra Modi, un punct de reper chiar în statul său natal și, totodată, o dovadă a prosperității națiunii ca putere aflată în plină creștere la nivel mondial.

„Această statuie va deveni o atracție turistică pentru oamenii din întreaga lume”, a declarat Modi.

Cu toate acestea, jurnaliștii din India scriu că ridicarea construcții este parte din campania lui Narendra Modi de a câștiga voturi la alegerile de anul viitor.

A fost nevoie de cinci ani pentru finalizarea colosului, care este de patru ori mai înalt decât Statuia Libertății din New York (46,5 metri fără soclu). Astfel, „Statuia Unității” va depăși statuia lui Buddha din China, care are o înălțime totală de 153 de metri.

(sursă foto: asiatimes)