Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism. Este componenta majoră a țesuturilor conjunctive care alcătuiesc mai multe părți ale corpului. Aceasta includ tendoanele, ligamentele, pielea și mușchii.
Are multe funcții importante, inclusiv asigurarea structurii pielii și întărirea oaselor.
Consumul de colagen poate avea o varietate de beneficii pentru sănătate, de la ameliorarea durerilor articulare până la îmbunătățirea sănătății pielii. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Colagenul poate îmbunătăți sănătatea pielii
Colagenul este o componentă majoră a pielii.
Acesta joacă un rol în întărirea pielii, plus poate beneficia elasticității și hidratarii. Odată cu înaintarea în vârstă, corpul produce mai puțin colagen, ducând la uscarea pielii și la formarea ridurilor.
Mai multe studii au arătat că peptidele de colagen sau suplimentele care conțin colagen pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii prin reducerea ridurilor și a uscăciunii.
Într-un studiu, femeile au luat un supliment care conțin 2,5-5 grame de colagen timp de 8 săptămâni. Au experimentat mai puțină uscăciune a pielii și o creștere semnificativă a elasticității pielii în comparație cu cele care nu au luat suplimentul.
Un alt studiu a constatat că femeile care au băut zilnic o băutură amestecată cu un supliment de colagen timp de 12 săptămâni au avut o hidratare a pielii crescută și o reducere semnificativă a adâncimii ridurilor în comparație cu un grup de control.
Efectele de reducere a ridurilor ale suplimentelor de colagen au fost atribuite capacității lor de a stimula corpul să producă colagen pe cont propriu.
În plus, administrarea suplimentelor de colagen poate promova producerea altor proteine care ajută la structurarea pielii. Acestea includ elastina și fibrilina.
Există, de asemenea, multe afirmații anecdotice că suplimentele de colagen ajută la prevenirea acneei și a altor afecțiuni ale pielii.
2. Ajută la ameliorarea durerilor articulare
Colagenul ajută la menținerea integrității cartilajelor. Ele sunt țesutul asemănător cauciucului care protejează articulațiile.
Cantitatea de colagen din organism scade odată cu înaintarea în vârstă. Astfel crește și riscul de a dezvolta tulburări degenerative ale articulațiilor, cum ar fi osteoartrita.
Unele studii au arătat că administrarea suplimentelor de colagen poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerilor articulare în general.
Într-un studiu, 73 de sportivi au consumat zilnic 10 grame de colagen timp de 24 de săptămâni. Ei au experimentat o scădere semnificativă a durerii articulare în timp ce mergeau și în repaus.
Într-un alt studiu, adulții au luat zilnic 2 grame de colagen timp de 70 de zile. Cei care au luat colagen au avut o reducere semnificativă a durerii articulare. De asemenea, au fost mai capabili să se angajeze în activitate fizică decât grupul de control.
Cercetătorii au teoretizat că colagenul suplimentar se poate acumula în cartilaj și stimulează țesuturile să îl producă. Au sugerat că acest lucru poate duce la scăderea inflamației, la un sprijin mai bun al articulațiilor și la reducerea durerii.
Dacă doriți să încercați să luați un supliment de colagen pentru efectele sale potențiale de ameliorare a durerii, studiile sugerează că ar trebui să începeți cu o doză zilnică de 8-12 grame.
3. Ar putea preveni pierderea osoasă
Oasele sunt fabricate în principal din colagen, ceea ce le conferă structură și ajută să le mențină puternice.
La fel cum colagenul din corp se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, la fel și masa osoasă. Acest lucru poate duce la afecțiuni precum osteoporoză. Aceasta se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută și este legată de un risc mai mare de fracturi osoase.
Studiile au arătat că administrarea suplimentelor de colagen poate avea anumite efecte în organism care ajută la inhibarea defectării osoase ce duce la osteoporoză.
Într-un studiu, femeile au luat fie un supliment de calciu combinat cu 5 grame de colagen, fie un supliment de calciu și fără colagen zilnic timp de 12 luni.
La sfârșitul studiului, femeile care luau supliment de calciu și colagen aveau niveluri semnificativ mai scăzute de proteine din sânge care promovează defalcarea osoasă decât cele care luau doar calciu.
Un alt studiu a constatat rezultate similare la 66 de femei care au luat zilnic 5 grame de colagen timp de 12 luni.
Femeile care au luat colagen au prezentat o creștere a densității minerale osoase (DMO) de până la 7%, comparativ cu femeile care nu au consumat colagen.
DMO este o măsură a densității mineralelor, cum ar fi calciul, în oase. DMO scăzută este asociată cu oase slabe și cu dezvoltarea osteoporozei.
4. Colagenul ar putea crește masa musculară
Între 1-10% din țesutul muscular este compus din colagen. Această proteină este necesară pentru a menține mușchii puternici și pentru a funcționa corect.
Studiile sugerează că suplimentele de colagen contribuie la creșterea masei musculare la persoanele cu sarcopenie. Sarcopenia este pierderea masei musculare care are loc odată cu înaintarea în vârstă.
Într-un studiu, 27 de bărbați fragili au luat 15 grame de colagen în timp ce participau la un program de exerciții zilnic timp de 12 săptămâni. În comparație cu bărbații care au făcut mișcare, dar nu au luat colagen, au câștigat mult mai multă masă musculară și forță.
Cercetătorii au sugerat că administrarea de colagen poate promova sinteza proteinelor musculare precum creatina, precum și stimula creșterea musculară după exerciții.
5. Promovează sănătatea inimii
Cercetătorii au teoretizat că administrarea suplimentelor de colagen poate ajuta la reducerea riscului de afecțiuni cardiace.
Colagenul oferă structură arterelor. Fără suficient colagen, arterele pot deveni slabe și fragile.
Acest lucru poate duce la ateroscleroză, o boală caracterizată prin îngustarea arterelor. Ateroscleroza are potențialul de a duce la infarct și accident vascular cerebral.
Într-un studiu, 31 de adulți sănătoși au luat zilnic 16 grame de colagen timp de 6 luni. Până la sfârșit, au experimentat o reducere semnificativă a măsurilor de rigiditate a arterelor.
În plus, și-au crescut nivelul de colesterol HDL „bun” cu o medie de 6%. HDL este un factor important în riscul de afecțiuni cardiace, inclusiv ateroscleroza.
6. Colagenul beneficiază părului și unghiilor
Luarea de colagen poate crește rezistența unghiilor prin prevenirea fragilității. În plus, poate stimula creșterea părului și a unghiilor
7. Ajută sănătatea creierului
Niciun studiu nu a examinat rolul suplimentelor de colagen în sănătatea creierului.
Cu toate acestea, unii oameni susțin că le îmbunătățesc starea de spirit și reduc simptomele anxietății.
8. Colagenul poate sprijini pierderea în greutate
Unii cred că administrarea suplimentelor de colagen poate favoriza pierderea în greutate și un metabolism mai rapid. Nu au existat studii care să susțină aceste afirmații.
Citește și Vitamina C – beneficii pentru îngrijirea tenului.