Consumul regulat de pui sau pește prăjit crește riscul de deces în cazul femeilor aflate în perioada de postmenopauză, arată un studiu realizat recent în Statele Unite ale Americii.
Potrivit studiului, obișnuința femeilor de a mânca pui prăjit o dată sau de două ori pe zi a făcut ca riscul decesului să crească cu 13% mai mult decât la femeile care nu au mâncat mâncare prăjită. În schimb, femeile care au mâncat zilnic câte o porție de pește prăjit au prezentat un risc de deces cu 7% mai mare decât în mod normal. Studiul a fost publicat în revista medicală BMJ.
Autorii studiului subliniază faptul că reducerea consumului de alimente prăjite, în special de pui prăjit și de pește, ar putea fi, prin urmare, bună pentru sănătatea oamenilor.
„Cunoaștem faptul că consumul de alimente prăjite este ceva foarte obișnuit în Statele Unite și în întreaga lume. Din păcate, știm foarte puțin despre efectul pe termen lung al consumului de alimente prăjite”, a explicat autorul principal al studiului, Wei Bao, profesor asistent de epidemiologie la Universitatea din Iowa.
Acest studiu observațional este primul din Statele Unite care analizează relația dintre consumul de alimente prăjite și mortalitate. Cu toate acestea, cercetările anterioare au arătat legături între creșterea consumului de alimente prăjite și un risc crescut de diabet zaharat tip 2 și boli de inimă.
Un studiu din 2017 a constatat că persoanele care mănâncă cartofi prăjiți de două sau mai multe ori pe săptămână dublează riscul unei morți timpurii, în comparație cu cei care îi evită.
Studiul a fost realizat pe un număr de 107.000 de femei, cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, de la 40 de clinici din Statele Unite, între 1993 si 1998. Acestea au fost observate pe o perioad de 18 ani.
Realizatorul studiului este de părere că același procedeu poate fi aplicat și în cazul bărbaților. Toate cercetările anterioare despre efectele alimentelor prăjite asupra sănătății nu au evidențiat diferențe de gen.