Coreea de Nord și Coreea de Sud vor să organizeze Jocurile Olimpice Sport

Coreea de Nord și Coreea de Sud vor să organizeze Jocurile Olimpice

Liderii coreeni Kim Jong Un și Moon Jae-in, au declarat, miercuri, că cele două țări au hotărât să înainteze o propunere comună pentru organizarea Jocurile Olimpice de vară din 2032.

De asemenea, aceștia au fost de acord să participe împreună la următoarele competiții internaționale, inclusiv la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo. Anunțurile au fost făcute la finalul unui summit între cei doi lideri coreeni, care a avut loc la Phenian, a treia întâlnire bilaterală din acest an.

Președintele american Donald Trump și-a manifestat entuziasmul față de ideea celor doi printr-un mesaj postat pe Twitter. „Coreea de Nord şi Coreea de Sud vor înainta o propunere comună de organizare a Jocurilor Olimpice din anul 2032. Extraordinar!”, a scris acesta.

Un alt moment istoric a fost la Jocurile Olimpice de iarnă, care au avut loc în perioada 9-25 februarie 2018, la Phenian, în Coreea de Sud, unde cele două Corei au participat cu o delegație comună. A fost, totodată, prima ediție organizată pe teritoriul Asiei continentale.

În mod normal, Comitetul Olimpic Internațional nu anunță țara care urmează să găzduiască Jocurile Olimpice decât cu șapte ani înainte. Acest lucru le-ar oferi celor două țări timp suficient, până în 2025, să pună la punct o ofertă comună.

Până în prezent, Germania, Australia și India sunt primele țări și-au anunțat intenția de a-și depune candidatura pentru Jocurile Olimpice din 2032. Următoarele trei ediții se vor desfășura în Tokyo (2020), Paris (2024) și Los Angeles (2028).

Cei doi lideri nu au oferit, însă, mai multe detalii legate de orașele care ar putea să găzduiască competiția din 2032 în peninsula coreeană.

(sursă foto: reuters)