Primul american care a urmat cursurile unei universități din Coreea de Nord dezvăluie viața din această țară izolată de restul lumii, unde a văzut câini închiși în cuști la grădina zoologică, o femeie ce vindea pe stradă care a fost ridicată de forțele de ordine și spioni care nu-i scăpau din ochi pe localnici.
Originar din Charlotte, Carolina de Nord, Travis Jeppesen, în vârstă de 36 de ani, a devenit, primul american care a studiat pe pământ nord-coreean în anul 2016. El a fost acceptat la universitatea Kim Hyong Jik, unde a studiat limba coreeană timp de o lună.
Însă, spre deosebire de alte programe de studii în străinătate, el a locuit, pe tot parcursul șederii sale, în luxosul hotel Sosan din Phenian și a avut doi ghizi, care îl monitorizau în permanență și care îl însoțeau, indiferent de locul în care mergea.
Nu a fost prima călătorie de acest tip pentru americanul de 36 de ani, care are o diplomă de la The New School și un doctorat în scris critic. El a avut ocazia să viziteze Coreea de Nord de mai multe ori înainte de a scrie pentru câteva reviste despre arta și arhitectura țării conduse de Kim Jong-un.
Jeppesen a studiat împreună cu alți doi expați – un student francez și un australian, șeful grupului cu care călătorea. Iar cu unul dintre ei chiar a împărțit camera, deși erau singurii rezidenți ai etajului 28 al hotelului. „Camera mea avea două paturi de dimensiuni mari și mobilier luxos din China, un dulap mare, un balcon cu vedere la oraș și aer condiționat din care curgea apă”, a scris americanul în cartea lui, „Phenian: O călătorie în Coreea de Nord a lui Kim Jong-un”.
El povestește că în fiecare dimineață era șocat de apelul de trezire dedicat lui Kim II-sung, care era de fapt o reprezentare instrumentală a piesei „Unde ești, generalul nostru drag?”. „Este foarte bizar. Aproape ca într-un film al lui David Lynch. Este unul dintre lucrurile care îți amintește că Liderul Suprem este cu tine oriunde te duci. În fiecare moment”, a declarat Jeppesen pentru publicația The Post.
Jeppesen a mai povestit că a studiat în condiții șocante, deoarece universitatea nu avea, de cele mai multe ori, energie electrică, lumină și nici instalații sanitare. „Coridoarele erau întunecate. În băi nu exista nicio chiuvetă. Îmi era clar că este o țară foarte săracă din lumea a treia”, scrie americanul în cartea sa, despre universitatea la care a învățat.
El a remarcat, de asemenea, cum fiecare clădire de locuințe avea propriul spion oficial, numit „inminbanjang”, care era de obicei o femeie în vârstă sau de vârstă mijlocie. Ea observa tot ce se întâmplă în cartier și apoi raporta guvernului. „Se uita cine vine și cine pleacă, urmărind până și cele mai mici detalii. Un spion bun știe exact câte lingurițe se află în fiecare apartament și este pregătit să dea mai departe informația, dacă este nevoie”, a adăugat americanul.
Cu toate acestea, una dintre cele mai bizare experiențe a fost vizita la grădina zoologică din Phenian, care se mândrește cu peste 6.000 de animale și 650 de specii, dar mai ales cu câinii și pisicile de acolo. „Nu au această cultură de a avea un animal de companie. Coreea de Nord a fost dintotdeauna o țară foarte săracă, iar cetățenii au probleme cu propria hrană. Să mai ai și un animal, pe care să-l hrănești, este un lux enorm pentru ei”, povestește Travis.
La grădina zoologică, a fost uimit să vadă cum o femeie în vârstă, care vindea înghețată și bomboane, a fost luată într-un mod violent de doi ofițeri de poliție. „Am încercat subtil să mă uit unde au dus-o, dar i-am pierdut din vedere. Nu cred că s-a sfârșit prea bine pentru ea”, a scris Jeppesen în cartea sa.
Pentru american, cea mai grea parte a experienței a fost cea de a ști că este permanent monitorizat. „Chiar și atunci când nu eram supravegheat, oamenii se uitau la mine pentru că eram un tip alb și nu sunt obișnuiți să vadă străini în Coreea de Nord”, a adăugat el.
La sfârșitul programului de studiu în Phenian, Jeppesen a primit un certificat prin care se atestă faptul că a finalizat cu succes cursul de limbă coreeană pentru începători. Anul trecut, în primăvară, s-a întors din nou pentru două săptămâni. Deși își dorea să mai revină, nu i s-a mai permis din cauza situației tensionate dintre SUA și Coreea de Nord. La bază a stat scandalul legat de moartea studentului Otto Warmbier, care fusese arestat în Coreea de Nord și condamnat la 15 de muncă forţată în 2016, după ce a mărturisit că a furat un afiş cu un slogan politic din hotelul din Phenian în care era cazat.
(surse foto: newsneednews, infoactual și csmonitor)