Semințele de chia: Top 9 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Semințele de chia: Top 9 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Dacă nu consumi deja semințe de chia, ar trebui să iei în considerare adăugarea lor în dietă. Sunt printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Citește mai departe pentru a afla beneficiile lor.

1. Semințele de chia oferă o cantitate masivă de nutrienți cu foarte puține calorii

În ciuda dimensiunilor lor mici, semințele de chia sunt una dintre cele mai nutritive alimente de pe planetă. Acestea sunt încărcate cu fibre, proteine și diferiți micronutrienți, cum ar fi calciu, magneziu și fosfor. De asemenea, conțin o cantitate bună de zinc, vitamina B3, potasiu, vitamina B1 și vitamina B2.

2. Semințele de chia sunt încărcate cu antioxidanți

Semințele de chia sunt bogate în antioxidanți care protejează grăsimile delicate din semințe. De asemenea, au diverse beneficii pentru sănătate, precum protejarea împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora moleculele celulare și pot contribui la îmbătrânire și boli precum cancerul.

3. Aproape toate carbohidrații din ele sunt din fibre

28 grame din aceste semințe au 12 grame de carbohidrați. Cu toate acestea, 11 dintre aceste grame sunt fibre.

Fibrele hrănesc și bacteriile prietenoase din intestin, ceea ce este important. Menținerea florei intestinale bine hrănită este absolut crucială pentru sănătate.

Din greutate, semințele de chia sunt 40% fibre, ceea ce le face una dintre cele mai bune surse de fibre din lume.

4. Semințele de chia sunt bogate în proteine de calitate

Din greutate, acestea reprezintă aproximativ 14% proteine, ceea ce este foarte mult în comparație cu majoritatea plantelor.

De asemenea, au un echilibru bun de aminoacizi esențiali, astfel încât corpul dumneavoastră ar trebui să poată utiliza conținutul lor de proteine.

5. Pot ajuta la pierderea în greutate

Fibrele solubile absorb cantități mari de apă și se extind în stomac, ceea ce ar trebui să încetinească absorbția alimentelor.

De asemenea, proteina din semințele de chia ar putea ajuta la reducerea poftei de mâncare și a consumului de alimente.

6. Semințele de chia sunt bogate în acizi grași Omega-3

La fel ca semințele de in, semințele de chia sunt foarte bogate în acizi grași omega-3. De fapt, semințele de chia conțin mai mulți omega-3 decât somonul, ca și procent.

7. Semințele de chia pot reduce riscul de boli cardiace

Câteva studii arată că semințele de chia reduc semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune, care este un factor de risc puternic pentru bolile de inimă.

În general, este posibil ca semințele de chia să beneficieze sănătății inimii, dar probabil că nu vor avea un efect major dacă nu sunt însoțite de alte modificări ale dietei și a stilului de viață. 

8. Sunt bogate în mulți nutrienți importanți oaselor

Semințele de chia sunt bogate în mai mulți nutrienți, care sunt importanți pentru sănătatea oaselor.

Aceasta include calciu, fosfor, magneziu și proteine. Procentual, conținutul de calciu este mai mare decât în majoritatea produselor lactate. Drept urmare, semințele de chia pot fi considerate o sursă excelentă de calciu pentru persoanele care nu consumă lactate.

9. Pot reduce inflamația cronică

Inflamația este răspunsul normal al organismului la infecții sau leziuni. Pielea roșie și umflată este un exemplu tipic.

Deși inflamația ajută corpul să se vindece și să lupte împotriva bacteriilor, virușilor și altor agenți infecțioși, uneori poate provoca rău.

Acest lucru se aplică în principal inflamației cronice, care este asociată cu un risc crescut de boli cardiace și cancer.

Inflamarea cronică nu are adesea semne vizibile, dar poate fi evaluată prin măsurarea markerilor inflamatori din sânge.

Un studiu de 3 luni pe 20 de persoane cu diabet a concluzionat: consumul zilnic de 37 grame de semințe de chia a redus markerul inflamator hs-CRP cu 40%.

Citește și Bananele: Top 9 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto