Având în vedere sezonul de vară și țânțarii dezlănțuiți asupra noastră, știința a încercat să răspundă la o întrebare. De ce țânțarii mușcă pe unii mai mult decât pe alții? Citește mai departe pentru a afla.
De ce țânțarii par să prefere unii oameni mai mult decât pe alții?
Când vă aflați în grupuri de oameni, puteți constata că sunteți mușcat mai puțin decât dacă ar fi să vă confruntați singur cu țânțarii.
Din cele peste 3.500 de specii de țânțari, doar 200 dintre ele beau sânge uman. Studiile efectuate pe acest subiect sunt direcționate către caracteristici specifice care pot duce la obținerea mai multor sau mai puținor mușcături.
Dioxid de carbon și dispoziții
Cu simțurile lor olfactive puternice, țânțarii pot identifica adesea cele mai bune locuri de pe corp pentru a mușca. De obicei, acestea sunt picioarele și gleznele.
Cercetătorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au descoperit că mirosul corpului uman și diferiți compuși chimici pot duce la mai multe mușcături.
Există doi compuși pe care corpul nostru îi creează în mod natural, care pot atrage țânțarii: dioxidul de carbon și acidul lactic. Adulții tind să fie mușcați mai frecvent decât copiii, deoarece emit mai mult dioxid de carbon.
Ulterior, cercetătorii au descoperit că paraziții pot schimba mirosul unei gazde umane, făcându-i mai susceptibili la mușcăturile de țânțari. Acest lucru este deosebit de periculos în zonele în care sunt prezente malaria și alte boli purtate de țânțari.
Grupele sanguine și țânțarii
Un studiu din „American Journal of Entomology” a constatat ușoare diferențe în preferința grupului sanguin al țânțarilor.
Studiul a urmărit 300 de țânțari. S-a confirmat că 192 au mușcat o persoană. 30% din insecte au mușcat pe cineva cu sânge de tip O. 25% au mușcat oameni cu sânge tip AB, 19% pe cineva cu sânge tip B, 17% au mușcat pe cineva cu sânge tip A. Doar 7% din țânțari au lăsat mușcături multiple, indiferent de grupa sanguină.
Cu toate acestea, nivelurile de reproducere ale insectelor au fost aceleași la toate tipurile de sânge. Acestea sunt reprezentate de numărul de ouă depuse.
Alte studii au demonstrat că negrul și roșul tind să atragă țânțarii, în timp ce galbenul și verde s-au dovedit a-i ține la distanță.
Citește și Vitamina C – beneficii pentru îngrijirea tenului.