Dragostea: Cele 8 tipuri, cu rădăcini în greaca veche Magazin

Dragostea: Cele 8 tipuri, cu rădăcini în greaca veche

Poate că trebuie să ne extindem utilizarea contemporană a cuvântului „dragoste” pentru a include alte câteva cuvinte care au rădăcini în greaca veche. Descrierea unei varietăți de forme de „dragoste” poate fi mai utilă în clarificarea modului în care dragostea dintre doi oameni poate varia în funcție de un milion de factori diferiți. 

Cu câteva decenii în urmă, un set de opt cuvinte au fost introduse în literatura populară pentru a descrie cât mai multe forme unice de dragoste. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Eros

Acesta este tipul de iubire care te lovește profund și în zone extrem de sensibile ale corpului. Este condus de pasiune, atracție sexuală și emoție. Creează acel tip de reacție care ne determină să sărim într-o relație cu cineva pe care abia cunoaștem. Este condus de feromoni și endorfine și reacții neurochimice care aprind o scânteie între două persoane. Atracția sexuală și dorința sunt reacții chimice în creier care generează sentimente de euforie, motivație și recompensă. Aceasta înseamnă că simțim furnicături în jurul unei persoane și suntem determinați să găsim modalități de a petrece cât mai mult timp cu ea.

Iubirea erotică ne conduce la o anumită persoană pentru un anumit scop. Acest lucru poate duce la relații periculoase și comportament riscant, instinctul prevalând asupra rațiunii în unele cazuri.

Grecii antici considerau că Eros este cea mai periculoasă formă de dragoste. Asta deoarece încuraja abandonul și asumarea riscurilor pe care alte forme mai stabile de dragoste nu le făceau.

2. Dragostea Ludus

Dragostea ludică implică angajament care se concentrează pe interacțiuni jucăușe. De obicei, acestea sunt încorporate în primele etape ale unei relații. Flirtul, urmărirea și conversațiile glumețe, insinuările sau atingerile flirtante exemplifică acest tip. Iubitorilor de jocuri le place să „joace terenul”. Asta pentru a evita orice conexiune romantică care se cufundă prea profund.

În timp ce distracția este necesară în relațiile romantice pe termen lung pentru a-și menține vitalitatea, există o latură mai întunecată a iubirii ludice. Există prezența implicită a jocului. Acest lucru poate varia de la apariții inofensive sau conversații ludice la relații dăunătoare în care puterea asupra altuia și lipsa de angajament devin limbajul acestui atașament.

Jocul poate lua o întorsătură mai întunecată și se poate întinde pentru a include mințitul sau manipularea potențialului partener.

3. Mania

Așa cum sugerează și numele său, dragostea maniacală este o formă de dragoste care ține mai mult de obsesie, posesie și interes personal. În cel mai rău caz, dragostea maniacală se caracterizează prin comportamente precum controlul, urmărirea sau co-dependența patologică.

Dragostea maniacă împiedicată poate genera reacții înspăimântător de puternice la cei ale căror sentimente sunt neîmpărtășite. Aceasta reflectă utilizarea unei relații ca mijloc de a te simți „complet” sau de a experimenta un sentiment de „victorie” și auto-mărire prin stabilirea relației.

Există un sentiment de disperare care pătrunde în această formă de atașament și rareori duce la o conexiune durabilă.

4. Pragma

Cuvântul pentru acest tip de dragoste seamănă mult cu cuvântul „pragmatic”. Această formă de dragoste este o dragoste matură de lungă durată care crește bogat și profund între partenerii romantici pe termen lung.

În cel mai bun caz, reprezintă dorința de a face compromisuri cu un partener, de a le sprijini creșterea și dezvoltarea, de a le accepta slăbiciunile și neajunsurile și de a fi acolo pe termen lung.

Într-o altă lumină, poate fi considerată „neromantică”, „prea practică” sau „plictisitoare”. Cu toate acestea, dacă scopul este o relație pe termen lung, nimeni nu are suficientă energie pentru a menține scânteia care începe o relație romantică an de an.

Relațiile care exemplifică dragostea pragmatică sunt adesea forjate prin căldura erosului timpuriu și temperate de timp și experiență.

5. Dragostea Philia

Se crede că acesta este unul dintre cele mai înalte niveluri de dragoste dintre doi oameni. Reflectă respectul reciproc, afecțiunea reciprocă și speranțele pentru bunăstarea reciprocă.

Cuvântul grecesc philia înseamnă prietenie și afecțiune. Philia descrie relația dintre prietenii apropiați, dar poate descrie și relația dintre iubiții care au și o prietenie profundă.

6. Storge

Acesta este cuvântul care descrie legătura profundă care se formează între părinți și copiii lor. Izvorăște din afecțiunea instinctuală de bază.

Părinții sunt protectivi și deseori uimiți de nou-născutul lor. Pe măsură ce copilul își asociază îngrijitorii cu toate lucrurile bune din lumea lor, dragostea crește și se adâncește.

Storge este un atașament profund care este declanșat de conexiunile primare și de satisfacerea nevoilor de bază. Aceasta înseamnă supraviețuire și protecție împotriva elementelor, precum și supraviețuirea speciei și a liniei genealogice.

7. Agape

Această iubire se concentrează pe cealaltă persoană. Este o iubire altruistă și necondiționată care este acordată în mod liber tuturor, indiferent dacă este prieten sau dușman, iubit sau fost iubit.

Este forma iubirii aflată în centrul meditațiilor conștiente care se concentrează pe fortificarea sentimentelor noastre de bunătate iubitoare față de ceilalți și de noi înșine. Agape este experimentat într-un mod asemănător cu modul în care recunoaștem bucuria sau „iluminarea”. Doar „simțim că” izvorăște dintr-un loc adânc în noi, neforțată și neîngrădită.

Este considerată o formă spirituală de dragoste pentru ceilalți, care ne permite să fim răbdători, toleranți și empatici.

8. Dragostea Philautia

După cum ni s-a amintit de nenumărate ori, trebuie să ne iubim pe noi înșine înainte ca ceilalți să ne poată iubi așa cum merităm. Acest tip de dragoste este denumit philautia. Abilitatea de a ne iubi pe noi înșine este cheia construirii unor relații romantice și prietenii sănătoase și de durată.

Este vorba de acceptarea și îngrijirea de sine, de a fi în regulă cu cine ești și cu modul în care te prezinți în lume.

Relațiile pot fi construite la fel de puternice ca și cele două persoane implicate. Iubiți-vă și hrăniți-vă punctele forte și susțineți-vă zonele care necesită efort pentru a construi fundația care va susține relațiile pe care doriți să le creați.

Citește și Bunăstarea emoțională: 7 metode pentru a o îmbunătăți.

Sursă foto