Kim Jong-un îl invită pe Papa Francisc în Coreea de Nord Actual

Kim Jong-un îl invită pe Papa Francisc în Coreea de Nord

Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, acuzat de-a lungul timpului ca fiind unul dintre cei mai teribili supresori ai libertății religioase din lume, l-a invitat pe Papa Francisc să viziteze Phenianul anul viitor.

Invitația va fi înmânată personal de către președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, când acesta se va întâlni cu Papa Francisc săptămâna viitoare, în timpul călătoriei sale în Europa, a declarat administrația prezidențială din Coreea de Sud.

„Preşedintele Moon va vizita Vaticanul pe 17 şi 18 octombrie pentru a-şi reafirma binecuvântarea şi sprijinul pentru pacea şi stabilitatea Peninsulei Coreene”, a declarat purtătorul de cuvânt. Kim Jong-un i-ar fi transmis lui Moon, în timpul summitului istoric desfășurat la Phenian între 18 și 20 septembrie, că dorește să îl invite pe Papa Francisc să efectueze o vizită în Coreea de Nord, a adăugat același purtător de cuvânt.

Încă nu a existat niciun comentariu din partea Vaticanului cu privire la faptul că Papa Francisc ar accepta invitația, dar se consideră foarte puțin probabil.

Niciun Suveran Pontif nu a vizitat Coreea de Nord, a cărui guvernare se opune activităților religioase și îi persectură pe cei care practică religia pe teritorul țării, promovând în schimb un cult al personalității în jurul liderului suprem și al familiei Kim.

Într-un raport anual despre libertatea religioasă în țările din lume, publicat de către Departamentul de Stat al SUA, Coreea de Nord este trecută pe lista statelor în care oamenilor le este refuzat dreptul la libertatea de gândire, conștiință și religie.

Deși șansele ca o astfel de vizită să aibă loc sunt minime, aceasta nu este prima dată când Coreea de Nord a încercat să invite un fost Suveran Pontif la Phenian. În 2000, tatăl lui Kim și liderul de atunci, Kim Jong II, l-a invitat pe Papa Ioan Paul al II-lea în Coreea de Nord, însă întâlnirea dintre cei doi nu s-a materializat.

(sursă foto: nytimes)