NASA a colectat mostre de pe suprafața unui asteroid Actual

NASA a colectat mostre de pe suprafața unui asteroid

Conform BBC, NASA a colectat mostre de pe suprafața unui asteroid prin sonda spațială americană Osiris-Rex. Asteroidul se afla la peste 300 de milioane de kilometri de Pământ.

Este un moment istoric, întreaga echipă fiind extrem de mândră de succes.

„Echipa este în extaz, emoțiile sunt mari, toată lumea este cu adevărat mândră de succes”, a spus cercetătorul principal Dante Lauretta, de la Universitatea din Arizona.

Semnalele radio au confirmat că sonda a intrat în contact cu asteroidul, scopul principal al misiunii fiind acela de a colecta cel puțin 60 de grame de rocă. Asteroidul avea o lățime de 500 de metri și este cunoscut sub numele de Bennu.

asteroid
Sursa foto

Premieră pentru NASA

„Această premieră uimitoare pentru NASA demonstrează cum o echipă incredibilă a perseverat, trecând prin provocări incredibile, pentru a extinde granițele cunoașterii. Partenerii noștri industriali, academici și internaționali au făcut posibilă punerea în mâinile noastre a unei bucăți dintr-un vechi sistem solar”, a spus într-un comunicat de presă administratorul NASA, Jim Bridenstine.

Cercetătorii cred că suprafața și praful de pe asteroidul Bennu ar putea deține indicii despre formarea Soarelui și planetelor, în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

asteroid
Sursa foto

„Aceasta a fost piatra de hotar a acestei misiuni. În câteva zile ne vom da seama cât de mult din acest material extraordinar am obținut, material la care am visat timp de zeci de ani”, a spus Thomas Zurbuchen, administrator asociat al NASA pentru știință.

Senzorii de pe Osiris-Rex au raportat că toate acțiunile din secvența de eșantionare au fost finalizate cu succes. Nava spațială s-a întors după câteva secunde de la contactul cu acest asteroid, așa cum a fost planificat.

Numeroși oameni de știință, din întreaga lume, speră să aibă șansa să analizeze materialul obținut de pe suprafața asteroidului Bennu.

Citește și NASA și Nokia vor construi prima rețea 4G pe Lună din istorie.

Sursa foto