Oregano: Top 6 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Oregano: Top 6 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Oregano este o plantă care se mândrește cu câteva beneficii destul de puternice atunci când vine vorba de sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Este bogat în antioxidanți

Oregano este bogat în antioxidanți, care sunt compuși care ajută la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi dăunători din organism.

Acumularea de radicali liberi a fost legată de boli cronice precum cancerul și bolile de inimă.

Mai multe studii pe eprubete au descoperit că oregano și ulei de oregano sunt bogate în antioxidanți.

Uleiul esențial de oregano este în special bogat în carvacrol și timol, doi antioxidanți care pot ajuta la prevenirea deteriorării celulelor cauzate de radicalii liberi.

În combinație cu alte alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, oregano ar putea oferi o doză consistentă de antioxidanți care pot ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate.

2. Oregano poate ajuta la combaterea bacteriilor

Condimentul conține anumiți compuși care au proprietăți antibacteriene puternice.

Un studiu cu eprubete a arătat că uleiul esențial de oregano a ajutat la blocarea creșterii Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa, două tulpini de bacterii care pot provoca infecții.

Un alt studiu cu eprubete a constatat că a fost eficient împotriva a 23 de specii de bacterii.

Mai mult, un studiu cu eprubete a comparat activitatea antimicrobiană a uleiurilor esențiale de oregano, salvie și cimbru. Oreganul a fost unul dintre cele mai eficiente uleiuri esențiale împotriva bacteriilor, al doilea după cimbru.

3. Poate avea proprietăți anti-cancer

Oregano este bogat în antioxidanți. Acești compuși nu numai că pot neutraliza daunele provocate de radicalii liberi, dar pot ajuta și la prevenirea cancerului. Unele studii cu eprubete au arătat că componentele sale pot ajuta la distrugerea celulelor canceroase.

Un studiu cu eprubete a tratat celulele canceroase ale colonului uman cu extract de oregano și a constatat că a oprit creșterea celulelor canceroase și a contribuit la distrugerea lor.

4. Poate ajuta la reducerea infecției virale

Pe lângă combaterea bacteriilor, unele studii cu eprubete au descoperit că oregano și componentele sale pot proteja și împotriva unor viruși.

În special, carvacrolul și timolul sunt doi compuși care au fost asociați cu proprietăți antivirale.

Într-un studiu cu eprubete, carvacrol a inactivat norovirusul, o infecție virală care provoacă diaree, greață și dureri de stomac, în decurs de o oră de la tratament.

Un alt studiu cu eprubete a constatat că timolul și carvacrolul au inactivat 90% din virusul herpes simplex în doar o oră.

5. Poate scădea inflamația

Inflamația este un răspuns imun normal care apare ca rezultat al bolii sau al rănirii. Cu toate acestea, se crede că inflamația cronică contribuie la dezvoltarea unor boli precum bolile de inimă, diabetul și afecțiunile autoimune.

Oregano este bogat în antioxidanți, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea inflamației.

De asemenea, conține compuși precum carvacrol, care s-au dovedit a avea proprietăți antiinflamatorii. Într-un studiu efectuat pe animale, carvacrolul a redus umflarea labei șoarecilor cu până la 57%.

Un alt studiu efectuat pe animale a arătat că un amestec de cimbru și uleiuri esențiale de oregano a redus numărul markerilor inflamatori la șoarecii cu colită sau colon inflamat.

6. Oregano este ușor de adăugat în dietă

Deși s-ar putea să vă gândiți la oregano ca un topping rezervat exclusiv pentru pizza și feluri de mâncare de paste, această plantă versatilă poate fi utilizată în mai multe moduri.

Încercați să amestecați frunze întregi de oregano în alte verdeață pentru o salată plină de nutrienți sau să stropiți frunzele în supe sau tocănițe.

De asemenea, îl puteți folosi pentru a prepara pesto sau salată proaspătă, pentru a condimenta felurile de mâncare din carne sau pentru a da aroma gustului sosurilor de casă.

Oregano este disponibil proaspăt, uscat sau sub formă de ulei, făcându-l foarte ușor de adăugat în dieta ta.

Citește și Uleiul de măsline: Top 11 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto