Uleiul de măsline: Top 11 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Uleiul de măsline: Top 11 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Uleiul de măsline extravirgin de calitate este incredibil de sănătos. De fapt, poate fi cea mai sănătoasă grăsime de pe planetă. Citește mai departe pentru a afla de ce.

1. Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase

Aproximativ 14% din uleiul de măsline este conținut de grăsimi saturate, în timp ce 11% este polinesaturat, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3. Dar acidul gras predominant în el este o grăsime mononesaturată numită acid oleic, care reprezintă 73% din conținutul total de ulei.

Studiile sugerează că acidul oleic reduce inflamația și poate avea chiar efecte benefice asupra genelor de cancer.

Grăsimile mononesaturate sunt, de asemenea, destul de rezistente la căldură ridicată, făcând uleiul de măsline extra virgin o alegere sănătoasă pentru gătit.

2. Conține cantități mari de antioxidanți

Uleiul extravirgin este destul de hrănitor. În afară de acizii grași benefici, conține cantități modeste de vitamine E și K.

Dar uleiul de măsline este, de asemenea, încărcat cu antioxidanți puternici.

Acești antioxidanți sunt activi biologic și pot reduce riscul bolilor cronice. 

3. Uleiul de măsline are proprietăți anti-inflamatorii puternice

Unii oameni de știință estimează că oleocantalul din 50 ml de ulei de măsline extravirgin are un efect similar cu 10% din doza de ibuprofen pentru adulți.

Cercetările sugerează, de asemenea, că acidul oleic, principalul acid gras din acest ulei, poate reduce nivelurile de markeri inflamatori importanți, cum ar fi proteina C reactivă (CRP).

Un studiu a mai arătat că antioxidanții uleiului de măsline pot inhiba unele gene și proteine care determină inflamația.

4. Uleiul de măsline poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Accidentul vascular cerebral este cauzat de o perturbare a fluxului sanguin către creier, fie din cauza unui cheag de sânge, fie a sângerării.

În țările dezvoltate, accidentul vascular cerebral este a doua cea mai frecventă cauză de deces, imediat după bolile cardiace.

Relația dintre uleiul de măsline și riscul de accident vascular cerebral a fost studiată pe larg.

O analiză amplă a studiilor efectuate la 841.000 de persoane a constatat că uleiul de măsline era singura sursă de grăsimi mononesaturate asociate cu un risc redus de accident vascular cerebral și boli de inimă.

Într-o altă analiză efectuată la 140.000 de participanți, cei care au consumat ulei de măsline au avut un risc mult mai mic de accident vascular cerebral decât cei care nu au consumat-o.

5. Protejează împotriva bolilor de inimă

Studiile observaționale efectuate acum câteva decenii au arătat că bolile de inimă sunt mai puțin frecvente în țările mediteraneene.

Acest lucru a dus la cercetări ample asupra dietei mediteraneene, care s-a dovedit acum a reduce semnificativ riscul bolilor de inimă. Uleiul de măsline extravirgin este unul dintre ingredientele cheie ale acestei diete, protejând împotriva bolilor de inimă în mai multe moduri.

Scade inflamația, protejează colesterolul LDL „rău” de oxidare, îmbunătățește mucoasa vaselor de sânge și poate ajuta la prevenirea coagulării excesive a sângelui.

S-a demonstrat că scade tensiunea arterială, care este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru bolile de inimă și moartea prematură. Într-un studiu, uleiul a redus nevoia de medicamente pentru tensiunea arterială cu 48%.

Zeci, dacă nu sute, de studii indică faptul că uleiul extravirgin are beneficii puternice pentru inimă.

Dacă aveți boli de inimă, antecedente familiale de boli de inimă sau orice alt factor de risc major, vă recomandăm să includeți în dietă o mulțime de ulei de măsline extravirgin.

6. Nu este asociat cu obezitatea și creșterea în greutate

Consumul de cantități excesive de grăsime determină creșterea în greutate. Cu toate acestea, numeroase studii au legat dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline, cu efecte favorabile asupra greutății corporale.

Într-un studiu de 30 de luni efectuat în peste 7.000 de studenți spanioli, consumul de ulei de măsline nu a fost asociat cu creșterea în greutate.

Un studiu de trei ani pe 187 de participanți a constatat că o dietă bogată în ulei de măsline a fost asociată cu nivelurile crescute de antioxidanți din sânge, precum și de pierderea în greutate.

7. Uleiul de măsline poate combate boala Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă din lume.

Una dintre caracteristicile sale cheie este acumularea plăcilor beta-amiloide în interiorul celulelor creierului.

Un studiu efectuat la șoareci a arătat că o substanță din uleiul de măsline poate ajuta la îndepărtarea acestor plăci.

În plus, un studiu la om a indicat că o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline a beneficiat funcției creierului.

8. Poate reduce riscul de diabet de tip 2

Acest ulei pare a fi extrem de protector împotriva diabetului de tip 2.

Mai multe studii au asociat uleiul de măsline cu efectele benefice asupra glicemiei și a sensibilității la insulină.

Un studiu clinic la 418 persoane sănătoase a confirmat recent efectele protectoare ale uleiului de măsline. În acest studiu, o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline a redus riscul de diabet de tip 2 cu peste 40%.

9. Antioxidanții din uleiul de măsline au proprietăți anti-canceroase

Cancerul este una dintre cele mai frecvente cauze de deces în lume.

Oamenii din țările mediteraneene prezintă un risc mai scăzut de apariție a unor tipuri de cancer și mulți cercetători consideră că uleiul extravirgin.

Antioxidanții din uleiul de măsline pot reduce daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, un factor principal al cancerului.

Multe studii cu eprubete demonstrează că compușii din uleiul de măsline pot combate celulele canceroase.

10. Uleiul de măsline poate ajuta la tratarea artritei reumatoide

Artrita reumatoidă este o boală autoimună caracterizată de articulații deformate și dureroase.

Deși cauza exactă nu este bine înțeleasă, aceasta implică sistemul imunitar atacând celulele normale din greșeală.

Suplimentele cu ulei de măsline par să îmbunătățească markerii inflamatori și să reducă stresul oxidativ la persoanele cu artrită reumatoidă.

El pare deosebit de benefic atunci când este combinat cu uleiul de pește, o sursă de acizi grași omega-3 antiinflamatori.

Într-un studiu, uleiul de pește și de măsline a îmbunătățit semnificativ puterea strângerii de mână, durerile articulare și rigiditatea matinală la persoanele cu artrită reumatoidă.

11. Are proprietăți antibacteriene

Uleiul de măsline conține numeroși nutrienți care pot inhiba sau distruge bacteriile dăunătoare.

Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomac și poate provoca ulcere stomacale și cancer de stomac.

Studiile cu eprubete au arătat că uleiul extravirgin combate opt tulpini ale acestei bacterii, dintre care trei sunt rezistente la antibiotice.

Un studiu la om a sugerat că 30 de grame de ulei de măsline extravirgin, administrat zilnic, pot elimina infecția cu Helicobacter pylori la 10-40% din oameni în doar două săptămâni.

Citește și Uleiul de cocos: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto